Un elicopter militar rus a pătruns în spațiul aerian al Finlandei. Este al doilea incident de acest fel în ultima lună

  • 04 Mai 2022 18:49
Un elicopter militar rus a pătruns în spațiul aerian al Finlandei. Este al doilea incident de acest fel în ultima lună

Un elicopter militar rus a pătruns scurt timp, miercuri dimineață, în spațiul aerian al Finlandei, în contextul tensiunilor generate de planul Guvernului de la Helsinki privind aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

„Aparatul a fost un elicopter de tip Mi-17, iar presupusa pătrundere în spațiul aerian finlandez a fost de patru-cinci kilometri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Helsinki, citat de Agenția France-Presse și de cotidianul Le Monde.

Este al doilea incident de acest tip produs în spațiul aerian al Finlandei în ultima lună, pe fondul tensiunilor generate de planul Guvernului finlandez de aderare la NATO. Pe 8 aprilie, un aparat de zbor aparținând armatei ruse a pătruns scurt timp în spațiul aerian al Finlandei.

Rusia se opune vehement aderării Suediei și Finlandei la NATO. În martie, patru avioane de vânătoare ruse au pătruns în spațiul aerian suedez în zona Insulei Gotland din Marea Baltică, mai notează sursele citate de Mediafax, potrivit DIGI24.

Administrația Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Suediei și Finlandei în NATO va atrage consecințe în materie de securitate. „NATO nu este tipul de alianță care garantează pace și stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianța Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare”, a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei. Kremlinul a atras atenția că Rusia va trebui să „reechilibreze situația” dacă Suedia și Finlanda devin membre NATO.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău