Un documentar despre Leonardo da Vinci va fi difuzat în peste 60 de țări

  • 08 Septembrie 2020 10:40
Un documentar despre Leonardo da Vinci va fi difuzat în peste 60 de țări

Leonardo da Vinci și "știința lui asupra picturii", subiectul unei expoziții de mare succes organizate la muzeul Luvru spre sfârșitul anului trecut, vor fi vedetele unui film documentar ce va fi difuzat în Franța și în alte peste 60 de țări, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Une nuit au Louvre: Leonard de Vinci", un lungmetraj documentar cu o durată de o oră și 30 de minute, îi conduce pe spectatori într-o lungă călătorie spre centrul operei și vieții marelui maestru al Renașterii, prin intermediul sălilor de la Luvru, cel mai mare muzeu din lume, au anunțat reprezentanții instituției pariziene.

Acompaniat de partituri muzicale semnate de Johann Sebastian Bach, Francois Couperin, Marin Marais și Marc-Antoine Charpentier, spectatorul este antrenat într-o călătorie nocturnă și însoțit de comisarii de artă Vincent Delieuvin și Louis Frank, mari experți în opera lui Leonardo da Vinci și care au pregătit expoziția timp de 10 ani.

Ei analizează și interpretează cu minuțiozitate fiecare operă de artă, dezvăluind "știința picturii" - așa își definea Leonardo da Vinci propriile cercetări -, în care artistul italian vedea "o știință divină, capabilă să recreeze lumea".

Muzeul Luvru a încredințat companiei Pathe Live sarcina de a produce și de a distribui pe plan mondial acest documentar, regizat de Pierre Hubert-Martin și tradus în 30 de limbi.

"Prima misiune a muzeelor este aceea de a favoriza întâlnirea publicului cu operele de artă, dar este rolul nostru de a pregăti sau de a prelungi vizita, să încurajăm aprofundarea cunoștințelor lor", a comentat într-un comunicat Jean-Luc Martinez, președintele-director al Muzeului Luvru.

Proiecții ale acestui documentar vor avea loc din 16 până în 22 septembrie în Franța, Elveția și Belgia.

Filmul va fi difuzat începând din 16 septembrie în alte 60 de țări ale lumii.

A fost nevoie de patru nopți de filmare în interiorul Muzeului Luvru pentru a crea acest documentar, filmat cu camere 6K.

Expoziția consacrată lui Leonardo da Vinci, deschisă din 25 octombrie 2019 până pe 24 februarie 2020, cu câteva săptămâni înainte de izolarea populației franceze la domiciliu din cauza pandemiei de COVID-19, a fost vizitată de aproape 1,1 milioane de persoane și a stabilit un record absolut pentru muzeul parizian.

Cu toate acestea, expoziția a fost criticată că ar fi fost prea savantă pentru o parte a vizitatorilor. Retrospectiva a reunit 10 tablouri ale geniului picturii renascentiste și multe desene realizate în formate mici.

Celebrul tablou "Mona Lisa", aflat într-o stare fragilă, a rămas expus în sala lui obișnuită de la Luvru, fără să fie însă inclus în acestă expoziție. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău