Un dinte de mastodont de peste 11 MILIOANE de ani, descoperit la Verejeni, raionul Telenești

  • 24 Februarie 2018 13:22
Un dinte de mastodont de peste 11 MILIOANE de ani, descoperit la Verejeni, raionul Telenești

Un fragment de craniu cu ultimul molar superior stâng al unui mastodont Tetralophodon longirostris, rudă îndepărtată a elefanților, a fost descoperit într-o carieră de nisip din satul Verejeni, Telenești. Teodor Obadă, cercetător științific la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, a declarat pentru IPN că molarul ar avea unsprezece milioane și jumătate de ani.

„Molarul a fost găsit în depozitul de argile nisipoase care au elemente de cohilii de moluște și scoici. Acestea sunt foarte bune idicatoare pentru vârsta geologică, pe care o apreciez fiind de unsprezece milioane și jumătate de ani. Scoicile sunt marine, aceasta înseamnă că acolo a fost delta unui râu care se scurgea în Marea Sarmatică”, a explicat cercetătorul.

Teodor Obadă admite că poate exista un alt fragment de craniu cu o bucată de dinte asemănător. De aceea este hotărât să continue cercetările în carieră când vremea de afară se va mai încălzi.

Molarul descoperit pe teritoriul raionului Telenești va fi cercetat la Institutul de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, apoi va fi transmis în colecția Muzeului Raional de Istorie și Etnografie din Telenești.

Un molar superior asemănător cu cel descoperit la Verjeni, cu o vârstă de aprozimativ zece milioane de ani, a fost găsit în satul Fârlădeni, Căușeni, în anii 30. Actualmente, acesta se află în colecția Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

În Moldova, speciii de fosile asemănăoare au fost găsite în 11 localități. Acestea aveau între douăsprezece și cinci milioane de ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău