Un diamant alb de 549 de carate extras în Botswana, vândut către Louis Vuitton și HB Antwerp

  • 06 Noiembrie 2020 20:00
Un diamant alb de 549 de carate extras în Botswana, vândut către Louis Vuitton și HB Antwerp

Un diamant alb excepțional, de 549 de carate, aparținând companiei canadiene Lucara, proprietară a minei Karowe din Botswana din care a fost extras, a fost vândut către Louis Vuitton și HB Antwerp, informează vineri Xinhua, preluat de Agerpres.

Lucara a anunțat tranzacția într-un comunicat adresat joi acționarilor, emis joi la bursa din Botswana.

Diamantul, supranumit "Sethunya", a fost descoperit în urma procesării minereului extras din mina Karowe, în februarie 2020.

Acordul Lucara cu Louis Vuitton și HB Antwerp survine colaborării anunțate în ianuarie pentru diamantul istoric "Sewelo", de 1.758 de carate, cel mai mare diamant din Botswana, extras din Karowe în 2019.

În baza acordului, cele trei părți vor colabora și vor plănui crearea unui diamant brut, pus la dispoziție în exclusivitate Louis Vuitton.

Lucara urmează să primească un preț de achiziție bazat pe rezultatul estimat al șlefuirii, determinat de tehnologiile de scanare și planificare ale HB, cu o plată reală pe baza vânzărilor realizate ulterior lustruirii, mai puțin o taxă și costul de procesare.

Casa Louis Vuitton a prezentat în luna ianuarie, la Paris, diamantul brut "Sewelo", de mărimea unei mingi de tenis, în fața unui număr restrâns de clienți cu speranța de a se impune cu ajutorul acestei nestemate speciale în sectorul extrem de competitiv al bijuteriilor de lux. Având 1.758 de carate - circa 350 de grame - și volumul unei mingi de tenis, "Sewelo" ocupă locul al doilea în topul celor mai mari diamante brute din lume, după "Cullinan" (3.100 de carate, descoperit în Africa de Sud în 1905). "Cullinan", care deține toate recordurile pentru un diamant brut, a fost fracționat în mai multe pietre, iar principalele dintre ele ornează bijuteriile Coroanei britanice.

Lucara Diamond a anunțat la începutul acestui an un acord încheiat cu HB Antwerp, o firmă specializată în tăierea de diamante cu sediul în Anvers, și casa Louis Vuitton, cunoscută pentru colecțiile sale pret-a-porter și poșetele și gențile sale. "Obiectivul acestei colaborări fără precedent între o companie minieră, un tăietor de diamante și o mare marcă de lux va fi acela de a planifica, a tăia și a șlefui o colecție de diamante", au declarat la acea vreme reprezentanții companiei de extracție. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău