Un deputat va sesiza PG despre posibile ilegalități la cariera de la Micăuți

  • 03 Septembrie 2020 14:09
Un deputat va sesiza PG despre posibile ilegalități la cariera de la Micăuți

Deputatul Lilian Carp intenționează să sesizeze Procuratura Generală despre ilegalitățile de la Cariera Micăuți. Potrivit lui, extracția de zăcăminte are loc cu grave încălcări ale legislației și cu încălcări ale normelor ecologice.

Declarația vine în urma examinării situației de la S.A „Cariera Micăuți” după ce mai mulți localnici s-au plâns că lucrările provoacă probleme ecologice și condiții insuportabile de trai, transmite IPN.

„Extragerea zăcămintelor miniere în lipsa schimbului destinației terenurilor agricole fără compensarea pierderilor pentru scoaterea terenurilor din circuitul agricol, lipsa proiectelor tehnice coordonate și aprobate, a schemelor tehnologice, a planurilor de dezvoltare a lucrărilor miniere și a proiectelor de recultivare a terenurilor a devenit o normalitate pentru Cariera Micăuți, care a extras și continuă să extragă zăcămintele minerale de pe terenurile proprietate a Administrației Publice Locale din comuna Micăuți”, a constatat deputatul, la un briefing de presă.

Lilian Carp susține că, pentru ca aceste terenuri agricole să poată fi folosite în alte scopuri decât cele agricole, urmează a fi schimbată destinația acestora conform prevederilor Codului Funciar. „După ce se decide ca aceste terenuri să fie folosite în scopuri de extragere, chiar dacă se schimbă destinația, ulterior, ele trebuie să fie recultivate și întoarse în circuitul agricol”, a făcut trimitere la un articol din legislație deputatul.

Potrivit lui, pentru a fi respectată legislația, trebuia să fie schimbată destinația acestor terenuri, să fie valorificate terenurile conform legislației și scoase la licitație, însă „ele nu au fost scoase la licitație, fiind doar înregistrate provizoriu”. De asemenea, trebuia să existe un contract de extragere a zăcămintelor miniere, care nu există, astfel extragerea care este pe aceste terenuri este ilegală”, spune Lilian Carp.

„Extragerea minieră se efectuează cu grave încălcări ale legislației, fără respectarea distanței față de râul Ichel de minim 300 metri. Este o grămadă mare de moloz în apropiere care în timpul ploilor se scurge în râul Ichel”, mai spune Lilian Carp.

Deputatul a menționat că încă cercetează ilegalitățile care se întâmplă la carieră și a adăugat că cel târziu mâine, 4 septembrie, va adresa o sesizare la Procuratura Generală pentru a fi investigat cazul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău