Un deputat PAS a amintit, după explozia din Beirut, despre pericolul munițiilor rusești din stânga Nistrului

  • 05 August 2020 14:09
Un deputat PAS a amintit, după explozia din Beirut, despre pericolul munițiilor rusești din stânga Nistrului

Deputatul din partea Partidului "Acțiune și Solidaritate", vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, după tragedia din Beirut, din ajun, unde s-a produs o explozie soldată cu 80 morți și mai multe clădiri distruse, e îngrijorat de faptul că ceva similar ar putea să se întâmple și la Colbasna.

Potrivit agenției INFOTAG, el a scris pe pagina sa de Facebook că "explozia din Beirut reprezintă o parte nesemnificativă a puterii materialului exploziv (22 de mii de tone), depozitată de peste 40 de ani la Kolbasna".

"Acest depozit al Federației Ruse reprezintă o amenințare majoră pentru cetățenii Republicii Moldova. Iată de ce munițiile învechite trebuie evacuate sau distruse cu echipamente special cât mai repede", consideră el. Vicepreședintele Parlamentului și-a exprimat compasiunea pentru morții din Beirut, unde, potrivit unor date, în niște depozite, au fost stocate timp de 7 ani 2700 tone de nitrat de amoniu (azotat de amoniu).

Potrivit deputatului, explozivul (folosit și ca îngrășământ în agricultură - "I") a fost confiscat în 2013 de pe o navă cu echipaj ucrainean care naviga din Batumi (Georgia) spre Biera (Mozambic), sub pavilion moldovenesc. Cu toate acestea, din cauza unei defecțiuni tehnice, nava a ajuns în Beirut, unde a și fost depistată încărcătura periculoasă. Conform informațiilor transmise de premierul libanez, Hassan Diyab, explozia a fost cauzată de depozitarea necorespunzătoare a 2.750 de tone de azotat de amoniu timp de șase ani. Acesta a fost descărcat din nava reținută și depozitat într-unul din depozite până la distrugere.

Proprietarul navei, un rus, originar din Habarovsk, Igor Grechushkin, care locuiește în Cipru, după spusele marinarilor, "efectiv, a abandonat nava" - avocații creditorilor emițând trei mandate de arest pe numele lui Rhosus, care opera sub steagul Moldovei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău