Un copil din șase a fost hărțuit online în 2022, potrivit OMS. Republica Moldova înregistrează printre cele mai ridicate niveluri ale hărțuirii în rândul băieților
-
28 Martie 12:16
Aproximativ 16% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani au declarat că au fost hărțuiți online în 2022, comparativ cu 13% în 2018. Această cifră provine dintr-un studiu publicat miercuri de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acest raport vizează 279.000 de copii și adolescenți din 44 de țări și regiuni din Europa și Asia Centrală, precum și din Canada, transmite Radio România.
"Este un semnal de alarmă care ne invită pe toți să luptăm împotriva hărțuirii și violenței, oriunde și oricând apar acestea", avertizează Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa. "În vreme ce tinerii petrec până la șase ore pe zi online, chiar și mici modificări ale ratelor de agresiune și violență pot avea un impact profund asupra sănătății și bunăstării a mii de oameni", adaugă oficialul ONU.
În majoritatea jurisdicțiilor, agresiunea cibernetică atinge vârful la vârsta de 11 ani pentru băieți și 13 ani pentru fete. Cele mai înalte niveluri au fost înregistrate în rândul băieților din Bulgaria, Lituania, Polonia și Republica Moldova și cele mai scăzute pentru băieți în Spania, se arată în raport, fără a oferi alte explicații. Pe de altă parte, documentul atrage atenția asupra pandemiei de Covid-19 ca fiind una dintre cauzele creșterii hărțuirii cibernetice a adolescenților.
"Formele virtuale de violență între semeni au devenit deosebit de răspândite de la începutul pandemiei de Covid-19, când lumile tinerilor au devenit din ce în ce mai virtuale în perioadele de izolare", subliniază studiul. O altă lecție este că în afara Canadei, există o diferență mică sau inexistentă în funcție de categoriile socio-profesionale ale părinților elevilor hărțuiți. În Franța, decalajul este de doar un punct între copiii dintr-un mediu privilegiat și cei dintr-un mediu modest.