Un copil de șase ani a murit de gripă

  • 13 Ianuarie 2020 10:45
Un copil de șase ani a murit de gripă

Un băiețel de șase ani, cu cetățenie străină, venit recent din Rusia, a decedat la 8 ianuarie de gripă A(H1N1), în timp ce se afla în vizită la rude în municipiul Chișinău. Mama micuțului beneficiază de tratament. Anunțul a fost făcut luni, 13 ianuarie, la ședința săptămânală a serviciilor primăriei, de șeful Direcției generale asistență socială și sănătate, Tatiana Bucearschi, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, familia băiatului a venit în Republica Moldova pe 30 decembrie 2019, la niște rude ce locuiesc în sectorul Botanica al capitalei. „Mama copilului s-a adresat la medic chiar pe data de 31 decembrie 2019, însă a refuzat internarea. După ce starea băiețelului s-a agravat, acesta a fost internat la Institutul Mamei și Copilului, unde la data de 8 ianuarie, la ora 9.30, a murit”, a spus Bucearschi.

Rudele copilului, dar și mama acestuia, au fost consultate de medici și beneficiază de tratamentul necesar. Copilul și familia lui nu au fost vaccinați împotriva gripei.

Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a specificat că, în ultima săptămână, pe teritoriul municipiului au fost înregistrate 34 de cazuri de gripă, dintre care trei confirmate prin teste de laborator.

Specialiștii susțin că cea mai eficientă metodă de protecție împotriva virusului gripal este vaccinarea. În decembrie anul trecut, în țară au fost aduse 200 mii doze de vaccinuri antigripale. Acestea au fost repartizate în toate instituțiile medicale din țară, inclusiv în cele din capitală. Pacienții care doresc să se vaccineze se pot adresa medicului de familie. Sezonul gripal durează din luna octombrie până în mai. 

Pentru evitarea îmbolnăvirii, epidemiologii recomandă populației să nu recurgă la autotratament și să se adreseze medicului la apariția primelor simptome de boală compatibile cu gripa. De asemenea, este necesar de a evita contactul bolnavilor cu femeile gravide, persoanele imuno-compromise, bolnavii cu afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni cronice ale aparatului respirator, diabet zaharat și obezitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău