Potrivit sursei citate, de la începutul războiului ruso-ucrainean, Banca de Alimente din Republica Moldova face față tot mai greu numeroaselor solicitări de sprijin din partea organizațiilor partenere care ajută mii de refugiați.
În sprijinul Băncii pentru Alimente din Republica Moldova a venit astăzi și Rețeaua Băncilor pentru Alimente din România. 12 camionete și autoturisme din nouă regiuni, au adus noaptea trecută 12.670 de kilograme de produse de primă necesitate.
GABRIELA VEREȘ președinte Banca pentru Alimente, Oradea: „Prima oară am venit în Republica Moldova cu ajutoare. Până acum am trimis ajutor direct în Ucraina. Am adus în special cereale, căci am înțeles că nu prea aveți și că se mănâncă atât moldovenii cât și ucrainenii mănâncă multe feluri de cereale combinate. Am adus foarte multe așternuturi."
GABRIEL SESCU președinte, Federația Băncilor pentru Alimente din România: „Am adus alimente cu valoare mai mare, alimente pentru copii: lapte praf, produse pentru copii până la 2 ani dar și alimente de bază. Sunt produse pe care le-am colectat pe plan național. "
Cele 12 tone de bunuri vor ajunge la centrele de plasament deschise pe teritoriul R. Moldova dar și la famiile care găzduiesc refugiați ucraineni.
OLEG PARASCHIV director, Banca de Alimente Moldova: „Este un număr foarte mare de persoane care au fost primite cu generozitate de familiile moldovenilor și ne vom strădui, prin intermediul autorităților locale, să ajungem și la aceste familii. Cu capacitățile pe care le avem și nevoia care este le vom distribuite într-o săptămână, maxim două. Și sperăm cu ajutorul partenerilor de la Bănca pentru Alimente din România să continuăm acest sprijin."
Este primul convoi umanitar al Rețelei Băncilor pentru Alimente din România sosit la Chișinău. În scurt timp vor urma și alte donații.
GABRIELA VEREȘ președinte Banca pentru Alimente, Oradea: „Avem pregătit în momentul caesta în România un tir de alimente care să vină aici cu alimente de bază, conserve. Este esențial să facem asta, dacă noi nu ne ajutăn unii pe alții cine o să ne ajute."
GABRIEL SESCU președinte, Federația Băncilor de Alimente din România: „Intenția noastră este să aducem cantități mai mari fie colectate în România, fie prin filiera de la nivel european. Din păcate ne-am confruntat cu timp de așteptare destul de mare la vamă, am pierdut șase ore în frontieră. Ceea ce nu este normal. Vrem să ajutăm dar sperăm că autoritățile să pună umărul și să găsească câteva soluții ca ajutoarele umanitare să nu stea în frontieră mai mult de o oră."
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în Republica Moldova au intrat aproape jumătate de milion de refugiați. În prezent, pe teritoriul Republici Moldova se află peste 100 de mii de refugiați ucraineni, jumătate dintre aceștia sunt copii.