Un consilier al lui Șor din orașul Codru a înregistrat cheltuieli de 66 de ori mai mari decât salariul încasat (Revista presei)

  • 06 Decembrie 2023 10:32
Un consilier al lui Șor din orașul Codru a înregistrat cheltuieli de 66 de ori mai mari decât salariul încasat (Revista presei)

Europa Liberă scrie despre extinderea UE: încep discuțiile „serioase” dinaintea summitului. Emisarii celor 27 de țări din Uniunea Europeană discută dacă să înceapă negocierile de aderare cu Ucraina, Moldova și Bosnia, după ce Ungaria a amenințat să blocheze parcursul Ucrainei, iar alte țări au venit cu condiții suplimentare. Întrunirea de marți la nivel de ambasadori UE s-a concentrat, potrivit Reuters, asupra unui proiect de declarație finală a summitului din 14 și 15 decembrie.

În documentul văzut și de Europa Liberă, datat 4 decembrie, apare fraza: „Consiliul European decide să deschidă negocierile cu Ucraina și Moldova” - dar între paranteze. Asta ar fi, în opinia editorului pentru afaceri europene al Europei Libere, Rikard Jozwiak, un semn că discuția este departe de a se fi încheiat. Ungaria a cerut luni Consiliului European, într-o scrisoare semnată de premierul Viktor Orbán, să nici nu pună pe agendă negocierile cu Ucraina, pentru că acolo nu va exista consens, iar UE nu are nevoie de un asemenea „eșec”. Opoziția Ungariei se referă mereu la Ucraina, nu și la R. Moldova, dar se crede că eventuala respingere a Kievului va fi de rău augur și pentru Chișinău.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru scrie că „cine nu înțelege azi că rezistența Ucrainei salvează Republica Moldova de planurile imperiale și revanșa Rusiei fie simulează, fie este inept. Războiul „frățesc” a început de fapt în 2014, din cauza că ucrainenii au dorit semnarea Acordului de asociere cu UE. Tot atunci a fost atacată și Republica Moldova: înainte de anexarea Crimeii, a fost organizat un referendum, susținut și de socialiști, de ieșire a Autonomiei Găgăuze din componența Republicii Moldova, amintește autorul. Rusia e un dușman comun, războiul Ucrainei e și războiul nostru și victoria va fi comună, chiar dacă a noastră contribuție este minimă. Ajutând Ucraina, Republica Moldova se ajută pe sine, subliniază autorul.

Anticoruptie.md, constată că un consilier al lui Șor din orașul Codru a înregistrat cheltuieli de 66 de ori mai mari decât salariul încasat. Consilierul partidului neconstituțional Șor din orașul Codru, municipiul Chișinău, Serghei Diacov, nu a putut justifica o diferență de peste 400 mii de lei dintre veniturile și cheltuielile făcute în 2019. Constarea a fost făcută de Autoritatea Națională de Integritate. După aproape an de la recepționarea unei sesizări, care face trimitere la o investigație jurnalistică legate de vânzarea bunurilor imobile ale Băncii de Economii (BEM) și în care este vizat și consilierul orașului Codru, Serghei Diacov, ANI a identificat mai multe neconcordanțe între veniturile declarate de funcționar și cheltuielile făcute de acesta.

Într-un editorial pentru Deschide.md, analistul de la București Iulian Chifu scrie despre „Rusia lui Putin și leninismul aplicat Chișinăului”, în contextul în care în ultimele săptămâni au arătat o creștere a nemulțumirii Moscovei față de Republica Moldova, dublată de perspectiva de a submina și mai puternic opțiunile pro-europene ale Chișinăului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:8,23 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău