Un concert susținut de elevi din R. Moldova și Franța a avut loc la Chișinău

  • 11 Iulie 2019 17:59
Un concert susținut de elevi din R. Moldova și Franța a avut loc la Chișinău

Un proiect cultural deosebit s-a desfășurat pe parcursul verii în Republica Moldova și în Franța – copiii care studiază muzica au făcut un schimb de vizite și de experiență. Proiectul s-a încheiat cu un concert susținut de tinerii artiști la Chișinău, relatează Radio Chișinău.

Pianista Ecaterina Baranov, stabilită în Franța, de mai muli ani promovează bijuteriile muzicale uitate ale Basarabiei, în cadrul proiectului Arc Muzical istoric, reunind muzicieni din Franța și Republica Moldova.

În acest an, elevi de la școala de muzică “Alexei Stârcea” din Chișinău au făcut un schimb de vizite cu colegii lor de la conservatorul „George Gershwin”, din Paris. Ei au susținut împreună un concert, miercuri, la Chișinău, la centrul academic internațional Mihai Eminescu. Ecaterina Baranov autoarea proiectului:

“Scopul nostru este de fapt să prezentăm rezultatele țării noastre peste hotare, dar de asemenea să ne inspirăm din ceea ce pot oferi și alte popoare. Franța este o societate consumatoare de muzică clasică, o societate elevată, o societate familiarizată cu acest limbaj al artei, dar au mai puțini profesioniști care fac istorie. Eu cred că aceste două sisteme de studiere a muzicii, cel din Republica Moldova și cel din Franța, fiind foarte diferite, sunt de fapt complementare. Ar fi foarte bine să existe ambele atât la noi, cât și în Franța“.

Copiii din ambele țări au reușit să comunice prin intermediul muzicii și să descopere alte obiceiuri, altă cultură, alte realități, îmbogățindu-se spiritual:

Felicia Boico, din Chișinău, este impresionată de această experiență, este pentru prima oară în cei 7 ani de studiu când profită de o asemenea ocazie, de a face un astfel de schimb de elevi. Este o experiență foarte bună, afirmă ea.

“Doi elevi din Franța sunt de părere că “aceasta e o bună oportunitate de a descoperi Moldova pentru noi și Franța pentru copii din Moldova. Ne bucurăm că avem posibilitatea să evoluăm peste hotarele țării. Copiii din Moldova cântă foarte-foarte bine. Și credem că e foarte bine că ei pot veni la noi să descopere tara noastră”.

Continuarea proiectului Arc Muzical Istoric va avea loc în luna septembrie, cu un  turneu al mai multor muzicieni consacrați de diferite naționalități prin satele Republicii Moldova. Ei vor prezenta piese din repertoriul compozitorilor basarabeni, repunându-le în circuitul culturii naționale și internaționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău