Un concert de muzică lăutărească va fi prezentat în premieră astăzi, nouă septembrie, la Chișinău

  • 09 Septembrie 2022 15:40
Un concert de muzică lăutărească va fi prezentat în premieră astăzi, nouă septembrie, la Chișinău

Spectacolul, cu cântece culese din folclorul românesc, este susținut de Bogdan Simion și Taraful Lăutarii de Mătase. Concertul va avea loc la Teatrul Național „Eugen Ionesco”, vineri, 9 septembrie, la ora 18:00.

Scriitor, lăutar, culegător de muzică tradițională românească, Bogdan Mihai este considerat o enciclopedie muzicală ambulantă datorită cunoștințelor pe care le are despre patrimoniul imaterial românesc. Este considerat cel mai tânăr cobzar din România care cântă la o cobză de peste o sută de ani.

Bogdan Simion spune într-un interviu pentru matricea.ro că muzica lăutărească, în anumite medii, mai ales în cele de tineri, de intelectuali, de boemi, a devenit un bun omolog al blues-ului american, al flamenco-ului andaluz și al fado-ului portughez:

Există un soi de romantism legat de muzica lăutărească. E o chestiune de cafenea, cu fum, cu femei ușoare, cu miros de coniac, de vanilie și de transpirație. E o chestiune romantică la muzica lăutărească, ce la manele n-a trecut. Părerea mea e că n-a trecut destul timp. Când va trece timpul… Iată, avem niște tineri progresiști în România, putem să le spunem hipsteri, cum vrem noi. Există o categorie de tineri progresiști în țară care au început să îmbrățișeze maneaua – cu curiozitate, cu bucurie, cu haz, unii dintre ei. Muzicile mai noi, muzica țărănească din secolul XX, de pildă, muzica lăutărească și maneaua ne amintesc, mai ales în sudul și în estul țării, de același lucru: de moștenirea noastră otomană, balcanică, rușinoasă, pe care trebuie să o ascundem sub preș, din dorința noastră, de la pașoptism încoace, de a deveni „evropeni”.”

Artistul Bogdan Mihai consideră muzica lăutărească că este și o muzică de fuziune: „Fuziunea se petrece în timp îndelungat. Timp de 100 de ani îți cântă în grecește, apoi în turcește, și toate aceste straturi se pun unul peste altul și la un moment dat se produce un rezultat despre care putem discuta. În timp ce, maneaua este o muzică de amestec neintegrat. Maneaua este singurul gen de muzică din istoria muzicii de pe pământul românesc ce a fost demonizată până la Dumnezeu și înapoi, pentru că nu e nimic mai ușor decât să râzi de niște romi analfabeți.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Arhivă Radio Chișinău