Un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca a furnizat rezultate pozitive anti-COVID în studii clinice de fază 3

  • 11 Octombrie 2021 16:41
Un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca a furnizat rezultate pozitive anti-COVID în studii clinice de fază 3

Un cocktail de anticorpi dezvoltat de AstraZeneca a furnizat rezultate pozitive împotriva COVID-19 în cadrul unor studii clinice de fază 3, a anunțat compania anglo-suedeză într-un comunicat publicat luni, informează AFP, potrivit Agerpres.

Studiul care are la bază medicamentul AZD7442, o combinație de anticorpi, "a determinat o reducere satisfăcătoare din punct de vedere statistic a cazurilor de COVID-19 grave și a deceselor asociate maladiei, în comparație cu un placebo, în rândul pacienților care nu erau spitalizați și care aveau simptome ușoare sau moderate", precizează comunicatul publicat de compania AstraZeneca.

În total, 90% dintre participanți făceau parte din categoriile de pacienți considerați cu risc înalt de a dezvolta forme severe de COVID-19, inclusiv persoane cu comorbidități.

Pacienții nespitalizați și care prezentau simptome ale bolii de cel mult șapte zile au primit prin injecție intramusculară o doză de 600 de mg de AZD7442 și au beneficiat de o scădere cu 50% a riscului de a contracta o formă gravă de COVID-19 sau de a deceda, în comparație cu cei care au primit un placebo, potrivit aceluiași comunicat.

De altfel, o analiză a datelor medicale ale participanților la studiu care au primit acest tratament în primele cinci zile după apariția primelor simptome arată că "AZD7442 a redus riscul de a dezvolta un COVID-19 cu formă gravă sau care duce la deces în 67% din cazuri în comparație cu un placebo", au anunțat autorii studiului.

"Ținând cont de progresia infecțiilor grave cu COVID-19 în întreaga lume, există o nevoie importantă ca noile terapii, precum AZD7442, să fie utilizate pentru a proteja populațiile vulnerabile", a comentat Hugh Montgomery, profesor de medicină ATI la University College din Londra și unul dintre coordonatorii principali ai studiului clinic, la care au participat 903 de persoane.

AstraZeneca va prezenta aceste date autorităților sanitare și a depus deja o cerere de autorizare a medicamentului său anti-COVID-19 la Agenția pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite.

Compania anglo-suedeză, una dintre primele din lume care au lansat pe piață un vaccin pentru a combate pandemia de coronavirus, a anunțat în luna martie un acord cu Statele Unite pentru a furniza acestei țări până la 700.000 de doze cu acest tratament cu anticorpi contra unei sume totale de 726 de milioane de dolari.

În cadrul arsenalului farmaceutic care se dezvoltă împotriva coronavirusului în mod suplimentar față de vaccinuri, laboratorul GSK, un rival britanic al AstraZeneca, mizează pe un alt medicament pe bază de anticorpi monoclonali cu durată lungă de acțiune: medicamentul său Sotrovimab a fost clasat la sfârșitul lunii iunie de Comisia Europeană în rândul celor mai promițătoare cinci tratamente anti-COVID-19.

O companie franceză, Xenothera, lucrează la un alt tip de anticorpi de sinteză, denumiți "anticorpi policlonali". Produsul său, XAV-19, bazat pe anticorpi de origine porcină modificați, a intrat în ultima linie dreaptă a testelor clinice.

Mai multe laboratoare lucrează în paralel la medicamente antivirale administrate sub forma unor comprimate, unul dintre cele mai avansate dintre ele fiind Molnupiravir (un parteneriat între Ridgeback Biotherapeutics și laboratorul MSD).

Compania de biotehnologie Atea Pharmaceuticals și laboratorul Roche evaluează în această perioadă eficacitatea unui tratament comparabil. La rândul său, grupul Pfizer dezvoltă un medicament ce combină două molecule, inclusiv Ritonavir, deja utilizată pe scară largă împotriva HIV, virusul care declanșează SIDA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău