Un club de presă consacrat accesului la informațiile online a avut loc la Chișinău / Petru Macovei: Pentru jurnaliști digitalizarea oferă posibilitatea să fie mai operativi, dar nu în detrimentul calității

  • 12 Mai 2023 14:08
Un club de presă consacrat accesului la informațiile online a avut loc la Chișinău / Petru Macovei: Pentru jurnaliști digitalizarea oferă posibilitatea să fie mai operativi, dar nu în detrimentul calității

Un club de presă consacrat accesului la informațiile online, oferite de Guvern, a avut loc astăzi la Chișinău. Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Guvernare Electronică (AGE), în parteneriat cu Asociația Presei Independente, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova trece printr-o perioadă de digitalizare foarte importantă care va ajuta societatea în ansamblu și instituțiile publice să fie mai transparente în prezentarea informației de interes public, a menționat directorul Asociației Presei Independente (API), Petru Macovei. El a subliniat că pentru jurnaliști digitalizarea oferă posibilitatea să fie mai operativi, dar nu în detrimentul calității.

„Jurnaliști sunt pilonul de legătură dintre societate și guvern, care utilizează datele. Din acest motiv, discutăm cu AGE despre importanța accesului la bazele de date, modalitatea de acces și cum jurnaliștii își pot face mai bine meseria, accesând baze de date publice ca să facă materiale bine documentate și obiective. Avem exemplul Estoniei, în care datele sunt aproape sută la sută deschise, iar la un click distanță oamenii pot să-și soluționeze atât probleme sociale, dar și să acceseze informațiile Guvernului pentru anumite probleme, atât la nivel local, cât și național”, a declarat Macovei.

Digitalizarea datelor le oferă autorităților publice posibilitatea să fie mai aproape de cetățeni, prin reducerea timpului de așteptare a acestora în interacțiunea cu instituțiile statului, a spus directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc.

„Este nevoie ca instituțiile statului să lucreze în interesul cetățeanului așa încât acesta să nu mai stea la cozi să utilizeze eficient timpul și să aibă o interacțiune, o comunicare ușoară cu reprezentanții și autoritățile statului. Instrumentele digitale sunt o modalitate foarte bună ca acest obiectiv să fie atins. În același timp, autoritățile publice implementând o strategie de transformare digitală își pot optimiza pe intern procesele să le facă mai transparente, mai orientate spre cetățean și mai puțin axate pe procese vechi și desuete”, a menționat Olga Tumuruc.

Portalul date.gov.md oferă acces la date publice, dar și la date cu acces autorizat pentru entitățile mass-media.

Evenimentul a avut loc în contextul Săptămânii Guvernării Deschise (OpenGovWeek), inițiativă promovată de Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership), desfășurată la nivel global în perioada 8-12 mai 2023. De asemenea, acțiunea are loc în cadrul Campaniei de informare și educație digitală „Națiune Digitală”, inițiată de Agenția de Guvernare Electronică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
16
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău