Un ciclon extrem de violent, Haishen, se îndreaptă către Japonia

  • 05 Septembrie 2020 18:18
Un ciclon extrem de violent, Haishen, se îndreaptă către Japonia

Un ciclon extrem de violent se îndrepta sâmbătă către sud-vestul Japoniei, unde autoritățile au ordonat evacuarea a mii de locuitori, avertizând în legătură cu vânturi extrem de puternice, însoțite de ploi abundente și valuri înalte, relatează AFP.

Ciclonul Haishen a obligat autoritățile japoneze să suspende căutarea a zeci de marinari dispăruți după ce o navă care transporta animale a naufragiat din cauza unei alte furtuni. Doi membri ai echipajului au fost salvați.

Haishen este așteptat să sosească începând de sâmbătă seara, însoțit de rafale de vânt de 290 km/h, ceea ce îl face o furtună "violentă", potrivit Agenției meteorologice japoneze.

Sâmbătă după-amiază, furtuna se apropia de Okinawa, sudul Japoniei, și urma să se îndrepte spre Kyushu (vest) duminică seara sau luni dimineață.

"Există un risc de vânturi record, ploi abundente, valuri puternice și furtuni violente", a declarat Yoshihisa Nakamoto, un oficial al serviciului meteorologic, într-o conferință de presă, cerând evacuări în amonte și "prudență maximă".

"Se va produce un dezastru, nu există aproape nici o îndoială", a declarat Yuhei Takamura, un oficial guvernamental, în cadrul conferinței de presă.

Circa 4.600 de persoane din Tarumizu, pe insula Kyushu, au primit ordin să-și evacueze rapid casele, în timp ce autoritățile au sfătuit locuitorii din alte părți ale insulei să se pregătească de sosirea furtunii.

Imagini transmise de televiziuni arătau zeci de persoane evacuate de soldați la bordul unui elicopter militar de pe aeroportul Kagoshima, pe insula Kyushu.

Satoshi Sugimoto, un alt oficial al serviciului meteorologic, a declarat că pot fi așteptate valuri la fel de mari ca un tsunami.

Atunci când serviciile meteorologice anunță alertă maximă de furtună, "aceasta este ultima șansă de a fugi", le-a spus el reporterilor.

Pe insula Minamidaitojima, la est de Okinawa, circa 1.300 de locuitori au primit ordin de evacuare. "Facem apel la toți locuitorii insulei să fie în stare de alertă maximă, deoarece vânturile sunt din ce în ce mai puternice și amenință să fie violente", a declarat pentru AFP Hidehito Iha, un membru al guvernului local.

Aproape o sută de zboruri au fost suspendate, potrivit televiziunii publice NHK, iar trenurile de mare viteză, Shinkansen, ar putea fi oprite luni în vestul arhipelagului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău