Un cercetător german explică cum inteligența artificială poate să contribuie la combaterea schimbărilor climatice

  • 09 Aprilie 2023 15:00
Un cercetător german explică cum inteligența artificială poate să contribuie la combaterea schimbărilor climatice

Inteligența artificială (AI) va juca în viitor un rol mai important în combaterea schimbărilor climatice și în promovarea electro-mobilității, a declarat cercetătorul german Ralf Herbrich, scrie digi24.ro.

Acest expert în AI de la Institutul Hasso Plattner din Potsdam lucrează de mai multă vreme pentru a face bateriile vehiculelor electrice să dureze mai mult și pentru a îmbunătăți astfel impactul asupra mediului înconjurător. 

AI prezintă astfel beneficii importante pentru mediu și pentru o viață mai sustenabilă, a adăugat Ralf Herbrich.  Sistemele de control bazate pe AI ar trebui să ajute bateriile mașinilor electrice sau pe cele ale laptopurilor să aibă o durată de funcționare mai îndelungată, notează Agerpres. 

În prezent, algoritmii controlează procesele de încărcare și descărcare a celulelor individuale din interiorul bateriilor pentru ca întreaga baterie să funcționeze în condiții de siguranță.

Însă, pe viitor, acești algoritmi ar trebui să poată, de asemenea, să extindă durata de viață a întregii baterii prin distribuirea selectivă a sarcinii electrice la nivelul celulelor individuale, a explicat același specialist în informatică. 

„Sunt computere foarte mici care rulează aceste programe", a adăugat el. După ce va fi obținută o longevitate mai bună a bateriilor, va fi nevoie să se extragă mai puțin litiu într-un final și, de asemenea, mai puține baterii noi vor trebui să fie fabricate. 

Potrivit specialistului german, de obicei este nevoie de mai mulți ani de cercetare științifică și de un proces de transfer al tehnologiei înainte ca rezultatele să aibă aplicații practice. "În această perioadă, lucrez la începutul acestui proces", a mai spus Ralf Herbrich. 

Cercetătorul german, în vârstă de 48 de ani, a înființat un departament de AI și de sustenabilitate în cadrul Institutului Hasso Plattner și al Universități din Potsdam în 2022. Anterior, el a lucrat pentru companii importante, precum Microsoft, Facebook, Amazon și Zalando.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău