Un centru destinat refugiaților ucraineni, dar și familiilor din Moldova aflate în dificultate, a fost inaugurat astăzi la Chișinău

  • 14 Iulie 2022 13:56
Un centru destinat refugiaților ucraineni, dar și familiilor din Moldova aflate în dificultate, a fost inaugurat astăzi la Chișinău

Un centru destinat refugiaților ucraineni, dar și familiilor din Moldova aflate în dificultate, a fost inaugurat astăzi la Chișinău. Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei va oferi prin Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” servicii personalizate pentru adulți și copii, pentru a se integra mai bine în viața socială.

Centrul va oferi asistență socială pentru refugiații ucraineni, servicii personalizate pentru adulți, consiliere juridică, servicii de tip after-school pentru copii și un mediu sigur pentru interacțiunea deschisă și regulată între grupurile sociale.

Directorul Misiunii Sociale Diaconia, de pe lângă Mitropolia Basarabiei, Igor Belei,  a menționat că centrul va fi, totodată, și un punct de distribuție al produselor  pentru cei în nevoie:

Centrul „Sfânta Ana” este în continuare logica bunătății în care se înscriu centrul de asistență primară de la punctul vamal Criva, centrul Anastasis de la Bălți, programul de asistență direct, care au ajutate peste 10 mii de familii, cu suportul Băncii de Alimente”, a spus Igor Belei.

În cadrul evenimentului de deschidere a Centrului, Mitropolitul Basarabiei și Arhiepiscopul Chișinăului Petru a făcut apel la grijă pentru cei nevoiași și aflați în dificultate:

„Dumnezeu vrea de la noi iubire, Dumnezeu ne iubește și pe noi, de aceea trebuie să îi iubim și pe cei care nu ne cunosc pe noi, trebuie să îi supraveghem și să fim alături...”, a spus IPN Petru

Misiunea Socială Diaconia colaborează de peste 20  de ani cu organizația Caritas, care a contribuit la deschiderea Centrului de la Chișinău și la ajutorarea refugiaților în Moldova. Președintele Caritas Europa, Monseniorul Michael Landau, a spus că un aspect important al acestui proiect este integrarea persoanelor în dificultate într-un cotidian mai stabil:

„Definiția lumii este un sat global care devine un spațiu comun. Cred și sper că acest centru, la fel ca și munca valoroasă a Caritas în țara voastră frumoasă și în același timp încercată de greutăți, vă va ajuta să redescoperiți ce înseamnă cu adevărat un sat, descris ca fiind o țesătură de relatații umane și susținere reciprocă cu atenție pe cei aflați în nevoie, în contextul conviețuirii generațiilor și cu preocuparea de a respecta pe toți cei care ne înconjoară”, a spus Monseniorul Michael Landau.

Ambasadoarea Austriei în Rep. Moldova, Stella Avallone, a spus că multe familii de refugiați aleg să rămână în Moldova pentru faptul că sunt mai aproape de țara lor, totodată aici pot integra copiii mai ușor în instituțiile de învățământ:

„Avem în prezent aproximativ 80 de mii de refugiați din Ucraina aici în Moldova. Mulți dintre ei vor să stea aici pentru a fi aproape de țara lor și de a se întoarce cât de repede posibil. De asemenea ei nu întâmpină nicio barieră lingvistică aici pentru că mulți dintre cetățeni vorbesc rusa sau ucraineana. De aceea, este foarte ușor de a organiza suportul educațional pentru copii aici. Toate aceste activități vor fi parte din sarcinile acestui centru multifuncțional de aici în Chișinău”, a spus Stella Avallone.

Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Șevcenco, a mulțumit misiunilor și cetățenilor moldoveni pentru ajutor și implicare. Ambasadorul a mai spus că memoria ucrainenilor va fi lungă și nu-i vor uita pe cei care contribuie la pacea Ucrainei:

„Noi, ucrainenii știm ce înseamnă să fim uniți, și avem memoria foarte lungă, ne vom aminti de acest ajutor, de aceste gesturi”, a spus Marko Șevcenko:.

Reprezentatul ambasadei României în Moldova, Marius Ciprian Toth, a subliniat că ambasada a susținut mereu acțiunile Misiunii și sprijină Centrul Multifuncțional în activitatea sa:

„Marius Ciprian Tothn contextul regional deosebit de complicat din cauza agresiunii a Rusiei împotriva Ucrainei, asistența pe care acest centru o va acorda refugiaților din Ucraina, dar și pe termen mai lung, va răspunde nevoilor persoanelor vulnerabile aflate în dificultate, în special mamelor și copiilor=”, a spus Marius Ciprian Toth.


Misiunea Diaconia este brațul filantropic al Mitropoliei Basarabiei, entitate canonică a Bisericii Ortodoxe Române. Organizația este membră a Federației Filantropia, care reunește organizațiile filantropice ale eparhiilor din Patriarhia Română.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău