Un Centru de pregătire vocațională a fost deschis în raionul Fălești

  • 19 Septembrie 2019 18:45
Un Centru de pregătire vocațională a fost deschis în raionul Fălești

Un Centru pentru pregătire vocațională a fost lansat miercuri, 18 septembrie, în satul Sărata Veche, raionul Fălești. Acesta face parte dintr-un proiect implementat de către Asociația Obștească ”Viitorul” din localitate, cu susținerea financiară a Uniunii Europene, transmite MOLDPRES.

Centrul va oferi, pentru aproximativ două sute de copii, supraveghere, instruire și un program de dezvoltare personală. Acțiunile vor avea loc în afara orelor de studii și vor promova, între altele, incluziunea socială a copiilor din familii defavorizate.

Instituția dispune de spații pentru educația non-formală combinată cu pregătirea vocațională, iar elevii vor avea posibilitatea să-și formeze competențe necesare pentru o carieră profesională. Programul va oferi resurse și instrumente pentru ca elevii să-și îmbunătățească abilitățile și să se integreze cu succes pe piața muncii. Pentru aceasta, Centrul are spații funcționale, ateliere de lucru de prelucrare a lemnului, artă culinară, atelier de fotografie și robotică. Fiecare va fi frecventat de cel puțin 30 de copii, activitățile fiecărui atelier desfășurându-se de două ori pe săptămână, cu o durată de două ore.

”Activitățile din cadrul proiectului vor ajuta copiii să-și identifice abilitățile și preferințele, ceea ce-i va face să fie mai încrezuți în sine. Și noi, părinții, vom fi mai siguri, știind că micuții noștri sunt antrenați după ore în activități ce vor contribui la dezvoltarea lor personală”, a declarat Ina Maciura, președintele Asociației părinților din Sărata Veche.

Costul total al proiectului constituie aproape 60 mii de euro, dintre care 80 la sută sunt oferiți de către Uniunea Europeană și Fundația Soros-Moldova, iar 20 la sută reprezintă contribuția partenerilor de implementare: Gimnaziul ”Grigore Vieru” și Primăria din Sărata Veche.

La rândul său, Petru Culeac, directorul executiv al Fundației Soros-Moldova, a specificat că acest centru vocațional creează oportunități de viitor. “Aceste schimbări nu se vor simți imediat, ci peste 10 – 15 ani, când tinerii care vor participa la atelierele Centrului își vor aminti unde au învățat curiozitatea, unde au căpătat dorința de a cunoaște mai multe. Fundația Soros-Moldova întotdeauna a fost dedicată susținerii proiectelor ce vizează tinerii”, a subliniat  Petru Culeac.

Asociația ”Viitorul” este una din cele 33 de organizații câștigătoare de granturi în cadrul proiectului ”Servicii sociale mai bune printr-un parteneriat durabil dintre societatea civilă și guvern”, finanțat de Uniunea Europeană, co-finanțat și implementat de Fundația Soros-Moldova în parteneriat cu Asociația Keystone Moldova, Alianța ONG-urilor active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități.

Sursa:Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
15
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1 m/s
Thu
20
Fri
22
Sat
24
Sun
23
Mon
22

Curs oficial BNM 15 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4388 0.0308
USD 17.0958 -0.0318
RON 4.0135 0.0067
UAH 0.6302 -0.0018
RUB 0.2407 -0.0010
Arhivă Radio Chișinău