Un centru de cultură in memoriam Grigore Vieru va fi creat la Chișinău, cu sprijinul României

  • 14 Februarie 2022 10:56
Un centru de cultură in memoriam Grigore Vieru va fi creat la Chișinău, cu sprijinul României

La Chișinău va fi creat un centru de cultură in memoriam Grigore Vieru, cu sprijinul partenerilor din România. Recent a fost prezentată schița de proiect, fiind consultați și membrii familiei poetului, a anunțat primarul capitalei, Ion Ceban, la ședința operativă a serviciilor municipale. Astăzi, 14 februarie, Grigore Vieru ar fi împlinit 87 de ani, transmite IPN.

Edilul a precizat că noul centru cultural va valorifica opera poetului Grigore Vieru. În instituție urmează a fi organizate expoziții, la care vor fi prezentate manuscrise ale maestrului, traduceri ale operei poetului în mai multe limbi, volume de critică literară. Vor avea loc lecții și serate tematice.

Clădirea muzeului Grigore Vieru este amplasată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și  Alexei Mateevici și este un monument de arhitectură de însemnătate locală, fiind introdus în 1995 în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în fostul județ Hotin, situat atunci în România, astăzi aflat pe teritoriul Republicii Moldova, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului și a fost decorat cu Ordinul Republicii. Este poet al redeșteptării naționale. Numele lui Grigore Vieru îl poartă un bulevard din Chișinău și mai multe instituții de învățământ din țară. Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună până să facă 74 de ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău