Un celebru mormânt irlandez antic ascunde un secret: un rege născut dintr-o relație incestuoasă frate-soră

  • 19 Iunie 2020 20:05
Un celebru mormânt irlandez antic ascunde un secret: un rege născut dintr-o relație incestuoasă frate-soră

Materialul genetic antic extras din osemintele umane îngropate în celebra necropolă irlandeză de la Newgrange îi aparține unui bărbat din Neolitic, probabil un rege sau căpetenie, ai cărui părinți erau probabil frate și soră, conform unui nou studiu, transmite Live Science, preluat de AGERPRES.

Această descoperire sugerează că Irlanda neolitică era condusă în urmă cu 5.000 de ani de către o dinastie de elită care a folosit căsătorii incestuoase pentru a se izola de oamenii de rând - la fel cum făceau și faraonii egipteni sau familiile regale Inca din Mezoamerica.

În cadrul unui studiu publicat miercuri, 17 iunie, în revista Nature, o echipă coordonată de un cercetător de la Trinity College din Dublin a examinat materialul genetic extras de la 42 de oameni îngropați în situri neolitice din Irlanda, ce datează de acum 5800 - 4500 de ani, precum și de la doi oameni dintr-un sit datând din Mezolitic, de acum 6100 până la 6700 de ani.

Ei au descoperit că persoana îngropată în spațiul cel mai ornat din necropola din Newgrange - unul dintre cele mai vechi monumente europene din Epoca de Piatră - era un bărbat adult ai cărui părinți erau în mod clar rude de gradul întâi. Acest lucru înseamnă că erau probabil frate și soră sau părinte și copil - deși această a doua variantă este foarte rar întâlnită în istorie.

"Moștenim o copie a genomului de la mamă și una de la tată, și putem compara aceste două copii ale genomului în cazul acestui individ", a precizat autoarea acestui studiu, Lara Cassidy, genetician la Trinity College Dublin. "Practic, ceea ce am descoperit este că (cele două copii ale genomului) erau extram de similare".

Atunci când cercetătorii au calculat coeficientul de consangvinizare, care este bazat pe cantitatea de ADN provenită de la ambii părinți, au ajuns la concluzia că este de 25%. "Acesta este un semn al relațiilor sexuale între rude de gradul întâi, care împărtășesc 50% din ADN-ul lor", a declarat Lara Cassidy pentru Live Science.

O dinastie antică

Relațiile incestuoase frate-soră reprezintă un tabu aproape universal în societățile umane, atât din punct de vedere cultural cât și biologic, a mai explicat ea.

Singura acceptare socială a relațiilor frate-soră se producea în cazul elitelor. "Era modalitatea prin care elitele se puteau separa de restul societății - ei avea dreptul să încalce un tabu, aveau dreptul să încalce o convenție socială pe care alți oameni nu o puteau încălca", conform lui Cassidy.

Astfel, căsătoriile între frați erau apanajul unei singure familii regale, care instituia o dinastie și care era percepută ca de descendență divină. Iar dacă mormântul bogat decorat al acestui individ din Newgrange sugerează că descendența sa incestuoasă era acceptată social, alte studii genetice derulate pe osemintele din alte necropole din Irlanda, din aceeași perioadă de timp, nu au mai găsit situații similare.

Această descoperire corespunde ecourilor unui vechi mit irlandez despre un fenomen solar produs la Newgrange, când Soarele ce răsare la solstițiul de iarnă aruncă o coloană de lumină adânc în interiorul necropolei, luminând întregul mormânt. Conform legendei, un vechi rege a încercat să ridice un turn înalt într-o singură zi la Dowth (unde se află o necropolă neolitică similară celei de la Newgrange), la aproximativ 1,5 kilometri distanță de Newgrange, cu ajutorul vrăjilor făcute de sora sa care a oprit Soarele pe cer. Însă regele a rupt vraja și a eliberat Soarele comițând incest cu sora sa - din acest motiv, numele pe care irlandezii l-au dat în secolul XI pentru necropola din Dowth este "Fertae Chuile", care se traduce prin "Dealul Păcatului" sau "Dealul Incestului".

Irlanda neolitică

Studiul genomurilor irlandeze antice a dezvăluit că bărbatul înmormântat în necropla de la Newgrange era rudă îndepărtată cu o persoană îngropată într-un mormând similar din Neolitic de la Carrowmore, din County Sligo, la o distanță de peste 140 de kilometri în vestul Irlandei.

Persoanele din aceste morminte erau mai aproape înrudite între ele decât erau cu restul populației, conform lui Cassidy. De asemenea, o analiză chimică a osemintelor lor a indicat faptul că aceștia mâncau mai multă carne decât era obișnuit pentru acea vreme, ceea ce, de asemenea, atestă faptul că proveneau din clasa conducătoare.

Cercetătorii au examinat și similaritățile și deosebirile dintre locuitorii Irlandei din Neolitic și cei care trăiau pe acest teritoriu înaintea lor, în Mezolitic - reprezentați de rămășițele umane din două morminte din această perioadă de timp.

Rezultatele obținute confirmă teoria că Irlanda a fost colonizată în urmă cu aproximativ 5.800 de ani de fermieri neolitici, proveniți probabil din Peninsula Iberică, care au înlocuit sau asimilat treptat populațiile indigene de vânători-culegători.

Cercetătorii au identificat și dovezi genetice ale celui mai vechi caz cunoscut de Sindrom Down în cazul unui copil de sex masculin înmormântat în necropola Poulnabrone din County Clare, ce datează de peste 5.500 de ani. Analiza anumitor izotopi chimici arată că acest copil a fost hrănit cu lapte matern și necropola în care a fost găsit indică faptul că provenea dintr-o familie din clasa superioară, mai susține Cassidy.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău