Un celebru artist plastic din R. Moldova, care a învățat meserie fiind deportat în Siberia, a fost comemorat la Academia de Științe a Moldovei (Foto, Audio)
-
09 Iulie 14:53
Maestrul Alexei Marco, deportat în iulie 1949 în Siberia, a devenit, după revenirea la acasă, unul din cei mai importanți și mai cunoscuți bijutieri și artiști în domeniul prelucrării osului din Republica Moldova, a menționat secretarul general al Academiei de Științe, Liliana Condraticov, la inaugurarea expoziției de reproduceri.
Alexei Marco a fost comemorat recent în cadrul unei Conferințe, dedicate celor 75 de ani de la deportările staliniste din 5-6 iulie 1949, care s-a desășurat la Academia de Științe a R. Moldova.
A fost unicul bijutier care a participat la expoziții organizate peste hotare în perioada sovietică, multe din lucrările sale se păstrează la Muzeul Național de Artă al Moldovei și în colecții private. Una dintre cele mai relevante lucrări ale sale este broșa “Arborele vieții", a declarat Liliana Condraticov pentru Radio Chișinău.
“Alexei Marco, fiind deportat la fel ca și miile de basarabeni, ajunge în Tobolsk. Pentru a supraviețui, învață într-un atelier local tehnica șlefuirii osului. A devenit, deja după studii pe care le-a realizat ulterior, unul din cei mai celebrii bijutieri din RSS Moldovenească și din cei pe care îi cunoaște Republica Moldova. Vedeți niște lucrări miniaturale, asemănătoare celor japoneze, de dimensiuni 3-4 centimetri. A realizat și plachete artistice emailate. Câteva se mai păstrează la Muzeul Național de Artă al Moldovei și sigur că majoritatea se păstrează în colecții private. De asemenea, Alexei Marco este unul din cei mai renumiți bijutieri din Republica Moldova. Lucrările pe care le-a realizat sunt unele personalizate. Pentru mine, cea mai importantă este broșa „Arborele vieții”. Vedem acele ramuri, care provin din rădăcini. Gândim că este actual și pentru noi astăzi să ne păstrăm rădăcinile, să ne păstrăm respectul față de trecut, ca să ne uităm cu mândrie spre viitor.
A fost departe de casă, dar a avut acea putere acea verticalitate de a deveni un maestru renumit și de numele căruia este legată artă plastică din Republica Moldova”, a menționat Liliana Condraticov.