Un caz de pestă porcină a fost depistat în raionul Leova

  • 16 August 2021 09:30
Un caz de pestă porcină a fost depistat în raionul Leova Foto: dezinfectie-apa.com

Un caz de pestă porcină a fost depistat în comuna Hănăsenii Noi, raionul Leova, pe data de 14 august.

Cazul a fost confirmat de subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor din Cantemir, care gestionează și raionul Leova, transmite MOLDPRES.

Comisia raională pentru situații excepționale, convocată în ședință de lucru în regim de urgență, a decis instituirea regimului de carantină în comuna Hănăsenii Noi pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 14 august 2021, cu posibilitatea prelungirii acestui termen în cazul apariției altor focare, conform Leova.org.

Pentru supravegherea respectării măsurilor impuse, au fost create două filtre de dezinfectare și control la intrarea și ieșirea din localitatea Hănăsenii Noi, sub controlul Inspectoratului de Poliție Leova.

În perioada carantinei este interzisă comercializarea cărnii de porc și scoaterea ei de pe teritoriul comunei. Sacrificarea porcilor pentru uz personal este interzisă pe o perioadă de 14 zile. De asemenea, este sistată comercializarea cărnii de porc în piața din orașul Leova pe o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 august. 

Acesta este primul caz de pestă porcină, identificat în țara noastră în ultimul an, caracterizat de criza pandemică generată de COVID-19. În Republica Moldova, ultimul caz de pestă porcină africană a fost înregistrat în 2019, în UTA Gagauz-Yeri.

În contextul apariției focarului de pestă porcină africană, ANSA monitorizează situația epizootică și reamintește proprietarilor de porci să nu hrănească animalele cu resturi alimentare, să nu-i lase liberi și să își schimbe hainele înainte de a intra în adăposturile animalelor, precum și să respecte normele de biosecuritate.

Pesta porcină africană nu este periculoasă pentru om, însă boala se răspândește foarte repede în rândul animalelor și provoacă mari pagube materiale agriculturii. Nu există vaccin pentru PPA. Vaccinarea existentă a porcinelor reduce presiunea de virus, dar nu conduce la dispariția acestuia. Carnea de porc provenită de la animalele infectate nu constituie un pericol pentru oameni, dar nu se recomandă pentru consum.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:5,66 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
19
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău