Un cavaler mereu tânăr – Florin Piersic

  • 27 Ianuarie 2015 11:35
Un cavaler mereu tânăr – Florin Piersic

Marți 27 ianuarie, actorul Florin Piersic împlinește 79 de ani, notează Rador.

Actor excepțional, înzestrat cu umor și sensibilitate, debordant de energie în fiecare apariție publică, cu o viață personală extrem de tumultuoasă, Florin Piersic a rămas de-a lungul timpului unul dintre cei mai iubiți slujitori ai scenei noastre și unul dintre reprezentanții cei mai respectați ai actului cultural din țara noastră. A jucat de-a lungul carierei comedie, dramă, tragedie, personaje istorice, atât în teatru cât și în film, multe dintre roluri fiind foarte apreciate de public, ceea ce demonstrează complexitatea personalității sale artistice, geniul și naturalețea care îl caracterizează atât de bine.

Florin Piersic s-a născut la 27 ianuarie 1936, la Cluj-Napoca, din părinți bucovineni – mama sa fiind originară din Valea Seacă, iar tatăl, Ștefan Piersic, medic veterinar de profesie, fiind originar din Corlata.

Florin Piersic și-a petrecut copilăria la Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi la Cernăuți, unde tatăl său a obținut un post în anul 1941 și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 – Colegiul Național Emil Racoviță de astăzi.piersic1

Despre această perioadă a vieții sale, actorul mărturisește: ”La școală, profesorul de matematică îmi spunea ciocoflender, dar nu într-un sens bun, el, de fapt, mă făcea tâmpit pentru că nu mă pricepeam deloc la calcule”. Din acea perioadă a vieții, lui Piersic i-a rămas termenul de ciocoflender, pe care îl folosește pentru a-și alinta admiratorii.

Apoi Florin Piersic s-a înscris la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București (azi, UNATC), examenul de admitere fiind susținut în fața unei comisii din care făceau parte Marietta Sadova, Ana Barcan, George Vraca și Costache Antoniu. Deși a avut parte de dificultăți în parcurgerea studiilor, Ștefan Piersic fiind deținut politic, Florin a absolvit Institutul, în anul 1957, avându-i drept colegi de promoție pe Leopoldina Bălănuță, Ica Matache, Gheorghe Popovici Poenaru, Anatolie Spânu și Liviu Crăciun.

În anul 1958, alături de colegii de promoție, întreprinde un stagiu pe scena teatrului din Piața Neamț, iar în 1959, devine angajat, prin concurs, al Teatrului Național din București, unde debutează cu rolurile Alexei, din “Tragedia optimistă”, și cel al lui Richard Dudgeon, în “Discipolul diavolului”.

În același an, Piersic este remarcat de regizorul francez Louis Daquin, care l-a distribuit în filmul “Ciulinii Bărăganului”, un debut cinematografic plin de succes, urmat, în același an, de prezența în pelicula “O poveste ca-n basme”.

Florin Piersic si Angela Similea

Florin Piersic si Angela Similea

În anul 1960 joacă în filmele “Aproape de soare”, și în „Flăcăul și focul”, urmate, un an mai târziu, de rolurile din „Celebrul 702” și „Drum nou / Lada cu zestre”, de Mihai Iacob.

În anul 1962 joacă în “S-a furat o bombă”, în 1963 în “Pași spre lună” și în anul 1965 în “De-aș fi… Harap Alb”.

Tot în 1965, regizorul Al. Finți îi încredințeză rolul lui Lennie în piesa “Oameni și șoareci”.

Pe plan personal, în anii ’60, Florin Piersic se căsătorește cu actrița Teatrului Mic, Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Piersic Jr.

În anul 1967 a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a, „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Din cariera sa cinematografică de excepție, mai enumerăm rolurile din “Tunelul” (1966), “Frumoasele vacanțe” (1967), “Columna” (1968), “Mihai Viteazul” (1971) și “Haiducii lui Șaptecai” (1971).

Însă personajul care a rămas definitoriu în memoria spectatorilor și admiratorilor săi, a rămas celebrul Mărgelatu, dar sunt notabile și personajele Anghel Șaptecai, sau haiducul Grigore Pintea. Remarcabile sunt, așadar, rolurile sale din peliculele “Drumul oaselor” (1980), “Trandafirul galben”(1982), “Misterele Bucureștilor” (1983), “Masca de argint” (1985), “Colierul de turcoaze” (1986) și “Totul se plătește” (1985).

În anii ’80 înregistrează, alături de Angela Similea, o piesă foarte cunoscută în acei ani – ”Nufărul alb”. Tot alături de solistă avea să joace rolul Zmeului în filmul muzical ”Rămășagul”, regizat de Ion Popescu Gopo, dar și în musicalul ”Corina” de Edmond Deda, după ”Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian.

A doua soție a fost tot o actriță, Anna Szeles, alături de care a devenit tată pentru a doua oară, în anul 1976, însă în anul 1985 Anna Széles a cerut și a obținut divorțul și s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea și pe fiul lor, Daniel.

În anul 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, de asemenea originară din Cluj.

În decembrie 2006, Florin Piersic și-a lansat la Cluj-Napoca DVD-ul “Omul cu 100 de chipuri”, cu înregistrări și un interviu realizat de TVR Media.

Actorul a fost decorat la 30 mai 2002 cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.

După Revoluția din anul 1989 a mai apărut în filmele „Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunărea” – în 2003, „Fix Alert” – în 2005 și „Eminescu versus Eminem”, în același an, 2005.

Din anul 2008 este cetățean de onoare al municipiului Oradea. De-a lungul timpului, Florin Piersic a primit acest titlu al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, București sau Galați.

În anul 2009 Florin Piersic înregistrează un disc de autor la casa de discuri OVO MUSIC – „Florin Piersic Hoinărind printre amintiri în lumea muzicii lui Dan Iagnov”. Toate cele 10 melodii sunt compuse de Dan Iagnov, iar versurile sunt scrise de Dan Iagnov și Andreea Andrei.

Și tot în 2009, Piersic a primit Premiul pentru întreaga carieră în cadrul festivalului de film Transilvania, dar și Medalia de Aur a Artelor Transilvane.

În 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”, iar în interior a fost deschisă și cafeneaua “La Mărgelatu”.

În anul 2011, Cocor, Teatrul Metropolis și Asociația de Turism a Municipiului București au organizat lansarea proiectului “Walk Of Fame”, în cadrul căruia actorul Florin Piersic a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, în spațiul dedicat artiștilor români.

La 10 decembrie 2012, prin decretul președintelui Nicolae Timofti, actorului i s-a acordat cetățenia Republicii Moldova, după ce Florin Piersic a adresat o scrisoare președintelui moldovean motivând solicitarea prin faptul că acolo este primit foarte bine de oameni și se simte iubit, iar tatăl lui a activat, în calitate de medic veterinar, atât în Bucovina cât și în Basarabia, la Cernăuți, respectiv Soroca.

Puțini știu faptul că Florin Piersic a fost de nu mai puțin de 37 de ori la Ierusalim la Mormântul Sfânt.florin radio

Printre spectacolele de teatru celebre în care a mai jucat Florin Piersic se numără “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, “Oameni și șoareci” și “Străini în noapte”.

A apărut și în piesele de teatru TV „Visul unei nopți de iarnă” și „Ultima haltă în paradis”, și în telenovela „Lacrimi de iubire”. Dar prezența sa pe micul ecran s-a materializat și în numeroase emisiuni de divertisment, în care a reconfirmat că poate cânta la fel de bine cum joacă.

Una dintre poveștile care i-au marcat viața lui Florin Piersic a avut loc în timpul Holocaustului. Tatăl său a adăpostit în abatorul pe care îl deținea șase familii de evrei, timp de șase luni de zile, perioadă în care le-a hrănit și protejat. Când situația le-a permis familiilor să părăsească abatorul, ele s-au dus în Israel și au sădit un pom în Grădina Ghetsimani pe care au pus o plăcuță cu inscripția: „Doctorul Ștefan Piersic, profesorul din Cernăuți, ne-a salvat viața ținându-ne în casa lui șase luni de zile”. Tocmai pentru că tatăl său a salvat viețile atâtor oameni, Florin Piersic a fost chemat în Israel de prim-ministrul Israelului, Beniamin Netaniahu, care i-a oferit medalia onorifică a Israelului și Ierusalimului.

Florin Piersic este și bunic – al Soniei, fiica lui Florin jr. și al lui Mark Cristian, fiul lui Daniel, care este stabilit, cu familia, la Viena.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:1,03 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău