FOTO | Un bust al polițistului Ghenadie Iablocichin, căzut în lupta pentru integritatea țării, a fost dezvelit la Chișinău

  • 01 Martie 2019 17:06
FOTO | Un bust al polițistului Ghenadie Iablocichin, căzut în lupta pentru integritatea țării, a fost dezvelit la Chișinău

Un bust al polițistului Ghenadie Iablocichin, unul dintre primii polițiști căzuți în lupta pentru integritatea R. Moldova, în decembrie 1991, a fost dezvelit astăzi la Chișinău. Bustul este amplasat în curtea Universității de Stat din Tiraspol, din sectorul Buiucani al Capitalei.

Instalarea bustului în curtea universității este un gest de omagiu și onoare eternă pentru cei care au luptat pentru integritatea și suveranitatea R. Moldova, au declarat reprezentații autorităților de la Chișinău. 

Primul președinte al R. Moldova, Mircea Snegur, care conducea țara în timpul războiul de pe Nistru, a declarat că acest război a fost unul nedrept, iar oamenii au fost atacați mișelește.  

„Detașamentul de polițiști cu destinație specială se îndrepta spre Dubăsari, în ajutorul Comisariatului de Poliție, asediat de separatiști. După trecerea podului, la intersecția Dubăsari-Grigoriopol, ei au fost atacați mișelește, prin surprindere de către cei care și până atunci provocau diferite conflicte cu folosirea armelor de foc. S-a întâmplat ceea de ce ne temeam cel mai mult – au  apărut primele jertfe omenești.(...) Ghenadie Iablocichin și camarazii săi au fost deplânși de către întreaga Republica Moldova și înmormântați cu onoruri militare”, a subliniat Mircea Snegur. 

Ghenadie Iablocichin a fost decorat post-mortem cu ordinul „Ștefan cel Mare”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău