Un Brexit fără acord, de trei ori mai scump decât pandemia pentru Regatul Unit (studiu)

  • 23 Septembrie 08:01
Un Brexit fără acord, de trei ori mai scump decât pandemia pentru Regatul Unit (studiu)

Un Brexit fără un acord comercial ar putea fi de trei ori mai scump pe termen lung decât pandemia de coronavirus pentru economia britanică, avertizează marți un studiu realizat de centrul de cercetare "The UK in a Changing Europe", citat miercuri de France Presse și Agerpres.

Studiul previne că impactul COVID-19 probabil va tempera sau se va trece la al doilea plan, cel al unui "no deal" la sfârșitul perioadei de tranziție care se termină la sfârșitul lunii ianuarie.

Dar pe termen scurt, un Brexit fără acord comercial este "o veste proastă" pentru redresarea economică și pe termen lung, va fi "mai important" decât criza sanitară.

Centrul de cercetare, care a lucrat cu London School of Economics, estimează că din cauza Brexitului, creșterea va fi mai slabă pe o perioadă lungă de timp decât ar fi fost fără ieșirea din UE.

El evaluează la 5,7% impactul asupra produsului intern brut (PIB) pe parcursul a cincisprezece ani în raport cu nivelul actual.

Aceste proiecții sunt făcute chiar dacă este încă dificil de prevăzut care vor fi repercusiunile crizei sanitare și efectele sale pe termen lung, în momentul în care un al doilea val apare în Europa riscând să penalizeze mai mult economia.

Prim-ministrul Boris Johnson a stabilit până la 15 octombrie termenul pentru un acord cu Bruxellesul în legătură cu relația post-Brexit, altfel va opta pentru un "no deal". El crede că țara va putea prospera chiar și în cazul unui divorț brutal de UE, în special prin negocierea unor acorduri comerciale în lume.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
0
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1 m/s
Fri
3
Sat
3
Sun
2
Mon
2
Tue
3

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău