Un Brexit fără acord ar putea readuce în discuție reunificarea Irlandei, declară premierul irlandez

  • 27 Iulie 2019 17:58
Un Brexit fără acord ar putea readuce în discuție reunificarea Irlandei, declară premierul irlandez

Un Brexit fără acord ar putea readuce în discuție o reunificare a Irlandei și ar pune în situație dificilă Regatul Unit, a apreciat premierul irlandez Leo Varadkar, transmit sâmbătă Reuters și AFP.

Șeful executivului de la Dublin a avertizat, de asemenea, că un Brexit dur ar putea submina poziția Scoției în interiorul Regatului Unit.

Întrebat, în cadrul unei conferințe pe teme politice, dacă guvernul irlandez intenționează să înceapă demersurile pentru reunificarea Irlandei, Leo Varadkar a spus că în prezent nu există un astfel de plan, în contextul în care el ar fi considerat un act provocator de către unioniștii pro-britanici din Irlanda de Nord.

''Dar, în cazul unui Brexit dur, aceste întrebări se vor pune'', a precizat el.

''Dacă Londra scoate Irlanda de Nord din Uniunea Europeană împotriva voinței majorității populației nord-irlandeze, astfel luându-i cetățenia europeană și subminând Acordul din Vinerea Mare, atunci aceste chestiuni vor fi ridicate, fie că ne place sau nu'', a spus Varadkar la o conferință din cadrul Școlii de vară MacGill, organizată în nord-vestul Irlandei.

La referendumul din iunie 2016, 56% dintre nord-irlandezi au votat pentru rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană.

Peste 3.600 de persoane au murit în Irlanda de Nord în trei decenii de violențe între naționaliștii irlandezi ce susțineau reunirea cu Irlanda, pe de o parte, și forțele de securitate britanice și unioniștii pro-britanici, pe de altă parte.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău