Acesta va fi colectat din cafenelele și restaurantele din toată Italia. Firele pentru țesăturile viitoare vor fi înmuiate într-o cuvă specială, în care zațul de cafea va fi diluat cu apă. În funcție de temperatura unei astfel de „preparări” și de presiunea din interiorul cuvei, firul va fi vopsit în diferite nuanțe de maro.
Vopsirea țesăturilor este unul dintre cele mai „murdare” procese din industria textilă. Pentru colorare se folosește o cantitate mare de apă, la care se adaugă coloranți, alcaline și alte substanțe chimice pentru fixarea culorii (sunt necesare între șase și nouă trilioane de litri de apă pe an în întreaga lume). Aproximativ 75% din această apă nu poate fi refolosită, iar purificarea ei este prea costisitoare, așa că multe companii pur și simplu o drenează în rezervoare.
Apa „cafea” nu este însă dăunătoare mediului. Prin urmare, cu ajutorul tehnologiei sale, marca italiană va arăta un exemplu de atitudine responsabilă față de producție. Iarna trecută, la Cracovia (în Polonia), a început să se folosească zaț de cafea la dezghețarea drumurilor. Cafenelele locale au început special să adune zațul, iar acest material reciclat a înlocuit până și nisipul din parcurile și zonele verzi ale orașului.
Sursa: RADOR