Un avion rusesc a survolat la foarte mică distanță o navă americană, în timpul unor manevre NATO din Norvegia

  • 04 Noiembrie 2018 16:53
Un avion rusesc a survolat la foarte mică distanță o navă americană, în timpul unor manevre NATO din Norvegia

Un avion rusesc de patrulare maritimă strategică și de luptă antisubmarin Tupolev-142 a survolat la o distanță foarte mică nava USS Mount Whitney în largul Norvegiei, în timp ce NATO desfășoară în regatul scandinav cel mai amplu exercițiu militar defensiv al său după încheierea Războiului rece, relatează duminică portalul specializat pe probleme militare 45enord.ca.

Echipajul multinațional de pe USS Mount Whitney, nava amiral la exercițiul aliat "Trident Juncture-18", își făcea tocmai o fotografie de grup pe puntea vasului, în largul Norvegiei, când un Tupolev-142, datând din perioada sovietică, a apărut la tribord (bordul drept al navei).

"Acesta este un avion de patrulare maritimă pe distanțe lungi", a explicat marina americană după acest episod, produs la 2 noiembrie, dar despre care s-a aflat abia sâmbătă. "Nu este prima dată când vedem unul, dar este pentru prima oară când l-am văzut cu ochiul liber", a declarat un responsabil american, referindu-se la avionul rusesc.

Potrivit Radio Svoboda, este pentru prima oară în ultimii 30 de ani când un Tu-142 s-a apropiat la o distanță atât de mică de o navă amiral (străină).

De la începutul exercițiului "Trident Juncture", la 25 octombrie în Norvegia, Kremlinul a încercat să-și arate nemulțumirea față de aceste manevre, cele mai ample efectuate de Alianța Nord-Atlantică de la încheierea Războiului rece, denunțând că acestea au loc în apropierea frontierelor sale.

Rusia, care a catalogat acest exercițiu drept "antirusesc", a avertizat că va exista o "ripostă", iar survolul neașteptat al avionului Tu-142, utilizat și în scopuri de recunoaștere, pare să facă parte din răspunsul Mosovei.

Deși USS Mount Whitney (nava comandant a Flotei a VI-a americane din Marea Mediterană), este a treia navă cea mai veche a Marinei SUA, dar după o serie de lucrări de modernizare, ea a fost dotată cu echipamente noi de telecomunicații, ceea ce o face, probabil, deosebit de interesantă în ochii rușilor, consideră unii experți.

Potrivit Ministerului Apărării rus, de fapt, două avioane Tupolev TU-142 au efectuat un "zbor planificat" de peste 12 ore la 2 noiembrie.

"Toate zborurile aparatelor aviației maritime ruse sunt efectuate strict în conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian și nu încalcă niciodată frontierele altor state", a subliniat Ministerul Apărării al Rusiei, citat sâmbătă seara de agenția de presă RIA Novosti.

De la Suedia la Turcia și țările baltice, mai multe state au semnalat în repetate rânduri încălcarea spațiului lor aerian de către Rusia în ultimii ani, notează publicația menționată.

Referitor la "Trident Juncture-18", Rusia a anunțat că va efectua teste cu rachete în apele internaționale ale Norvegiei în partea a doua a săptămânii, într-o zonă și la o dată care se suprapun în mare parte exercițiului NATO.

"Nu am văzut nimic care să arate ca un test de rachete sau nave, ori avioane care să poată efectua astfel de teste", afirmă Robert Aguilar, căpitan pe USS Mount Whitney.

Mesajul transmis de Moscova către NOTAM, o notificare oficiala a agențiilor guvernamentale pentru a evita o zona din motive de securitate, lăsa să se înțeleagă că tirurile rusești urmau să aibă loc între 1 și 3 noiembrie.

Dar nimic nu s-a produs, întărind convingerea militarilor occidentali că aceste proiecte au fost doar o "provocare" din partea Moscovei.

La bordul USS Mount Whitney, ofițerii superiori reiterează linia oficiala a NATO și susțin că nu își vor schimba planurile inițiale. "Suntem pe mare, toată lumea are dreptul să fie aici. Suntem în apele internaționale, într-un spațiu aerian internațional ", afirmă amiralul britanic Guy Robinson, numărul doi al grupului operativ maritim. "Evident, urmărim îndeaproape. Dar tot ceea ce vedem în cursul acestui exercițiu este că ei se comportă profesionist și fără a prezenta vreun pericol", mai spune el.

La rândul său, generalul Jason Bohm, șeful forțelor infanteriei marine americane angajate în manevre, afirmă că "principala problemă pe care am avut-o în timpul exercițiului a fost vremea nefavorabilă".

La exercițiile NATO din Norvegia, care continuă până în data de 7 noiembrie, iau parte circa 50.000 de militari, 10.000 de vehicule și peste 300 de avioane și nave.

Alianța Nord-Atlantică își testează capacitatea de a respinge o ofensivă lansată împotriva unui stat membru de un potențial agresor, precizează Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău