Un avion de atac rusesc Su-25, doborât de ucraineni în Donețk. Armata ucraineană afirmă că trupele Rusiei au fost îndepărtate dintr-o parte a orașului Ceasov Iar

  • 28 Iunie 13:52
Un avion de atac rusesc Su-25, doborât de ucraineni în Donețk. Armata ucraineană afirmă că trupele Rusiei au fost îndepărtate dintr-o parte a orașului Ceasov Iar

Luptătorii Gărzii Naționale a Ucrainei au distrus un avion de atac rusesc de tip Su-25, în regiunea Donețk, transmite agenția ucraineană RBC. Aeronava inamică a fost doborâtă cu ajutorul unui sistem portabil de rachete antiaeriene.

În același timp, un depozit petrolier ardea azi dimineață în regiunea rusă Tambov, la câteva sute de kilometri de granița cu Ucraina, în urma unui atac cu dronă al forțelor ucrainene, a declarat guvernatorul regional, Maxim Egorov, relatează AFP, potrivit Rador.

De asemenea, armata ucraineană a afirmat că forțele sale au obligat trupele ruse să se retragă dintr-un district al orașului Ceasiv Iar, de pe frontul de est al războiului, văzut ca următoarea țintă a Moscovei în avansul său lent în zonă, scrie Reuters, transmite News.ro.

Însă o raportare a Rusiei a arătat că forțele Moscovei au distrus un turn de comunicații din apropierea orașului și au făcut progrese.

Forțele ruse înaintează încet prin diferite zone din estul Ucrainei, cucerind mai multe sate după ocuparea orașului-cheie Avdiivka, în februarie.

Ceasiv Iar se află într-o zonă mai înaltă, la 20 de kilometri vest de Bahmut, un oraș pe care forțele ruse l-au capturat în urmă cu un an, după mai multe luni de luptă. Ambele tabere văd Ceasiv Iar ca un potențial punct de pregătire pentru Rusia, pentru a a avansa înspre orașele-cheie din regiunea Donețkului de est, inclusiv Kramatorsk și Sloviansk.

Nazar Voloșin, un purtător de cuvânt al grupului de forțe din sudul Ucrainei, a declarat pentru agenția de știri Ukrinform că forțele ruse au ieșit din districtul ”Kanal” din Ceasiv Iar, de-a lungul canalului Siverskyi Doneț-Donbas, care merge pe marginea de est a orașului.

„Ukrainian defenders have indeed squeezed Russian forces out of the Kanal district in Chasiv Yar in Donetsk region,” Ukrinform l-a citat pe Voloșin: ”Armata inamică nu mai este acolo”.

Voloșin a declarat pentru alte publicații ucrainene că trupele ruse au bombardat forțele Kievului în peste 200 de incidente în decurs de 24 de ore, în principal în apropiere de zona de sud a orașului.

Statul Major General al armatei ucrainene a arătat, într-o raportate de joi seara, că trupele ruse au încercat să respingă forțele ucrainene de șase ori în apropiere de Ceasiv Iar. Trei dintre atacuri au fost respinse, dar luptele continuă în zonă.

Ambasada Ucrainei la Washington a postat pe rețeaua socială X un apel la a opri avansul Rusiei la Ceasiv Iar, afirmând că Rusia ”încearcă cu disperare să șteargă orașul de pe fața pământului, țintind inclusiv biserici avariate și blocuri rezidențiale civile.

”Trebuie să oprim Rusia să îl transforme într-un oraș fantomă până nu este prea târziu”, a arătat aceasta.

Agenția de știri rusă Tass l-a citat pe comandantul unei brigăzi ruse, Stanislav Orlov, care afirma că forțele sale au distrus un turn de comunicații în cel mai înalt punct al orașului.

”Acesta a permis o pătrundere fără pierderi”, l-a citat agenția.

Ucraina a anticipat de mult un avans al Rusiei în oraș.

Comandantul său șef, Oleksandr Syrskyi, a declarat, luna trecută, că forțele Moscovei au sperat să cucerească Ceasiv Iar la timp pentru ceremoniile din 9 mai care au marcat aniversarea victoriei sovietice în Al Doilea Război Mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,06 m/s
Mon
26
Tue
27
Wed
23
Thu
21
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău