Un avion Boeing 737 MAX a efectuat primul zbor comercial în Europa după o pauză de doi ani

  • 17 Februarie 2021 18:25
Un avion Boeing 737 MAX a efectuat primul zbor comercial în Europa după o pauză de doi ani

Un avion de pasageri Boeing 737 MAX, aparținând companiei belgiene TUI fly, a efectuat miercuri primul zbor comercial în Europa, la aproape doi ani de la imobilizarea la sol a tuturor avioanelor de acest tip, ca urmare a două accidente care au provocat 346 de morți, informează AFP, preluat de Agerpres.

"Primul zbor cu un avion 737 MAX a fost efectuat astăzi de la Bruxelles spre Alicante și Malaga", informează compania TUI fly într-un mesaj publicat pe pagina sa de Internet.

Aparatul a decolat la ora 9:30 și a aterizat două ore și jumătate mai târziu la Malaga, potrivit site-ului flightradar24.

La finele lunii ianuarie, Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației (EASA) și-a dat acordul pentru ca avioanele Boeing 737 MAX să poată zbura din nou, la două luni după o decizie similară a Autorității Federale pentru Aviație din SUA (FAA). În luna decembrie 2020, o aeronavă Boeing 737 MAX aparținând companiei braziliene Gol a efectuat primul zbor comercial al acestui tip de avion, după o pauză de 20 de luni.

Începând din luna martie 2019, avioanele Boeing 737 MAX au interdicție de zbor la nivel mondial după două catastrofe aeriene care au avut loc în decurs de cinci luni și în care este suspectată o funcționare defectuoasă a sistemului automat de stabilizare în zbor (MCAS - Manoeuvering Characteristics Augmentation System) menit să împiedice intrarea avionului în picaj.

Compania aeriană belgiană TUI fly a precizat că, timp de doi ani, cele patru avioane Boeing 737 MAX din flota sa care au fost staționate pe aeroportul din Bruxelles "au fost inspectate în mod regulat și întreținute în fiecare săptămână" iar după eliberarea autorizației de reluare a zborurilor "au fost efectuate zboruri de pregătire operațională, fără pasageri".

Faptul că avioanele Boeing 737 MAX pot zbura din nou în Europa înseamnă că producătorul american va putea relua livrările de aparate destinate companiilor aeriene europene - și deci să își îmbunătățească rentabilitatea -, având în vedere că acestea achită o mare parte din nota de plată în momentul în care iau în posesie avioanele.

De la revenirea sa în serviciu, 67 de avioane Boeing 737 MAX au fost livrate unor companii aeriene europene, dintre care 19 exemplare pentru Norwegian Air Shuttle și 12 pentru Turkish Airlines.

Un total de 723 de avioane Boeing 737 MAX au fost comandate de companiile aeriene europene, cei mai importanți clienți fiind Ryanair (210 avioane), Norwegian Air Shuttle (92 de avioane) și Turkish Airlines (63 de avioane).

În cadrul Salonului Aeronautic Farnborough, desfășurat în luna iulie 2018, TAROM a parafat o comandă fermă de cinci avioane Boeing 737 MAX 8, evaluate la 586 milioane de dolari, preț de catalog. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
32,24
Câțiva nori
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Fri
29
Sat
27
Sun
26
Mon
23
Tue
26
Arhivă Radio Chișinău