Un autoportret al lui Van Gogh, confirmat ca fiind autentic de experți olandezi

  • 20 Ianuarie 2020 20:00
Un autoportret al lui Van Gogh, confirmat ca fiind autentic de experți olandezi

După mai multe decenii de incertitudine, o echipă de experți olandezi a confirmat autenticitatea unui autoportret realizat de Vincent van Gogh, informează DPA, citat de Agerpres.

"Analiza tehnică și stilistică complexă" arată fără niciun dubiu că pictura este o creație a lui Van Gogh, au precizat luni reprezentanți ai Muzeului Van Gogh din Amsterdam. Portretul analizat de experți se află în muzeul Național din Norvegia.

Pictorul olandez a trăit în perioada 1853-1890. La sfârșitul lui august 1889, artistul s-a internat voluntar într-un spital de psihiatrie din Franța. Data estimată a realizării autoportretului este 1889.

"Este singura lucrare despre care se știe cu siguranță că a fost creată de Van Gogh în timpul unui episod psihotic", se mai precizează în declarație.

Muzeul norvegian a achiziționat portretul în 1910, dar îndoielile legate de paternitatea tabloului au început să apară din 1970 întrucât istoricul picturii era necunoscut, iar elementele artistice nu semănau cu cele tipice creației lui Van Gogh.

O nouă analiză a fost demarată după ce reprezentanții muzeului din Oslo i-au abordat pe experții din Amsterdam pentru a obține o opinie.

"Pe baza stilului, tehnicii, materialului, provenienței și iconografiei neobișnuite, cercetătorii au ajuns acum la concluzia că temerile formulate anterior erau nefondate'', se mai precizează în comunicat.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău