Un australian acuzat de spionaj, arestat în China

  • 27 August 2019 08:17
Un australian acuzat de spionaj, arestat în China

"Un cadru universitar australian bănuit de spionaj a fost arestat în China (...) și este deținut în condiții grele", a anunțat marți șefa diplomației de la Canberra, Marise Payne, ceea ce nu face decât să crească tensiunile deja existente între cele două țări, informează AP și Reuters, preluat de Agerpres

Yang Hengjun, un militant în favoarea democrației, este reținut de mai multe luni la Beijing, fără niciun capăt de acuzare. Potrivit ministrului australian de externe, scriitorul a fost arestat oficial pe 23 august.

Yang, în vârstă de 53 de ani, a fost reținut în ianuarie, în momentul în care aștepta transferul spre Shanghai, după ce aterizase de la New York.

"Starea sănătății lui ne îngrijorează foarte serios, la fel și condițiile în care este deținut", se arată în comunicatul de la Canberra.

"Dacă dr. Yang este deținut din cauza convingerilor sale politice, trebuie să fie eliberat", mai scrie Marise Payne. "Ne așteptăm ca standardele fundamentale ale justiției și corectitudinea procedurală să fie respectate".

Tăcerea aproape totală a autorităților chineze în acest caz și refuzul de a permite deținutului vizite consulare constituie puncte suplimentare de fricțiune în relația bilaterală australiano-chineză, care s-au deteriorat în mod vizibil în ultimele luni.

În Australia există o preocupare crescândă față de amploarea influenței Chinei în afacerile interne și a sporirii prezenței sale militare în Oceanul Pacific.

Luni, o anchetă oficială a stabilit că un promotor imobiliar chinez care beneficiază de conexiuni puternice a predat 100.000 de dolari australieni (circa 68.000 dolari americani) la sediul partidului laburist australian de opoziție, înaintea scrutinului din 2015. Este vorba de Huang Xiangmo, căruia i s-a interzis intrarea în Australia în luna februarie.

În mod tradițional, Australia s-a străduit să evite neînțelegerile cu China, principalul său partener comercial, dar comunicatul doamnei Payne este redactat în termeni destul de duri.

"Dr. Yang este reținut la Beijing în condiții dure fără inculpare, de peste 7 luni", a scris șefa diplomației australiene.

"De atunci, China nu a explicat motivele reținerii lui Yang și nu i-a permis accesul la cei care îl apără și nici vizitele familiei", a adăugat ea.

Marise Payne a informat că a ridicat de 5 ori această chestiune cu omologul său chinez, Wang Yi, direct și prin scrisori.

Inițial, Yang Hengjun a fost reținut "în arest la domiciliu într-un loc desemnat" și a fost pus apoi în "detenție infracțională", a declarat pentru AFP avocatul său.

În cea mai mare parte a scrierilor sale recente, Yang Hengjun a evitat să vorbească despre politica Chinei. El și-a căpătat notorietatea la începutul anilor 2000, când a fost denumit "negustor ambulant al democrației".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău