Un atelier dedicat cămășii cu altiță a avut loc la un muzeu din capitală

  • 20 Aprilie 2022 11:45
Un atelier dedicat cămășii cu altiță a avut loc la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Comunitatea ”Șezătoarea Basarabia” a organizat un atelier menit să faciliteze coaserea cămășilor cu altiță, informează MOLDPRES.

Potrivit directorului instituției, Petru Vicol, cămașa cu altiță este recunoscută, respectată și admirată ca cea mai reprezentativă piesă a costumului femeiesc, mai scrie sursa citată. Decorul foarte bogat al mânecii este alcătuit din trei registre: altița, încrețul (sau crețișorii) și râurile. Cămașa cu altiță este principala piesă a costumului popular de sărbătoare, prin care femeile își etalează simbolic apartenența la comunitate.

Membrele Comunității „Șezătoarea Basarabia” au transmis vizitatorilor muzeului cunoștințe și tehnici de croi, cusut și brodat, contribuind la promovarea portului popular. Activitatea desfășurată a avut scopul să asigure conservarea și valorificarea costumului popular autentic în contextul tezaurului folcloric, al tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Acest eveniment face parte dintr-un șir de întruniri ce sunt preconizate să se desfășoare în cadrul muzeului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,14 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău