Un atac cu drone kamikaze asupra unei baze militare americane din Irak a fost dejucat

  • 03 Ianuarie 2022 18:20
Un atac cu drone kamikaze asupra unei baze militare americane din Irak a fost dejucat

Două drone militare au fost doborâte luni în timp ce se apropiau de o bază militară din Irak de lângă aeroportul internațional de la Bagdad, acolo unde se găsesc și trupe americane, au informat surse din serviciile de securitate irakiene, scrie Reuters.

Potrivit acelorași surse, nimeni nu a fost rănit în urma incidentului.

Atacul a avut loc în aceeași zi în care Iranul și aliații lor din Irak comemorau a doua aniversare a asasinării generalului iranian Qassem Soleimani. Generalul a fost ținta unui atac cu dronă lângă aeroportul din Bagdad în 2020, scrie Digi24.

Despre ultimul incident, un oficial al coaliției militare internaționale conduse de SUA a spus că sistemul defensiv al bazei militare a luat la țintă „două drone kamikaze cu aripi fixe. Au fost doborâte fără probleme. A fost un atac periculos asupra unui aeroport civil”.

Nimeni nu a revendicat atacul imediat. Grupuri de militanți, care, potrivit unor oficiali irakieni, sunt sprijiniți de Iran, și-au mai asumat astfel de atacuri în trecut.

Mesajul de pe aripa uneia dintre drone: „răzbunarea lui Soleimani”

Înregistrările puse la dispoziție de oficialul coaliției au arătat resturile celor două drone doborâte în urma atacului, pe una dintre aripile dronelor fiind vizibil mesajul: „operațiunile de răzbunare a comandanților” (cu subînțelesul: „răzbunarea lui Soleimani”, potrivit Reuters).

Generalul Soleimani, șeful unei unități de elită a Gărzilor Revoluționare ale Iranului, a fost omorât împreună cu liderul unei miliții irakiene, Abu Mahdi al-Muhandis, pe 3 ianuarie 2020. Atacul a fost executat cu o dronă americană asupra convoiului în care se deplasa generalul în incinta aeroportului din Bagdad.

Sute de suporteri ai grupurilor de militanți finanțați de Iran s-au adunat duminică în aeroportul din Bagdad pentru a comemora aniversarea uciderii lui Soleimani și au scandat sloganuri anti-americane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău