Un asteroid „potențial periculos” trece astăzi, 6 aprilie, pe lângă Pământ

  • 06 Aprilie 2023 16:46
Un asteroid „potențial periculos” trece astăzi, 6 aprilie, pe lângă Pământ

Un asteroid de mărimea unui zgârie-nori, care se deplasează în cosmos cu o viteză de 56.000 de kilometri/h, se va apropia de Pământ în după-amiaza zilei de joi, 6 aprilie. Roca spațială va trece pe lângă planeta noastră la o distanță de aproximativ 7,5 ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Lună, potrivit NASA. Din fericire, roca va rata planeta noastră cu mai mult de un milion de kilometri, scrie descopera.ro.

Astronomii estimează că asteroidul, denumit 2023 FM, măsoară undeva între 120 și 260 de metri în diametru, adică aproximativ înălțimea unui zgârie-nori de 40-80 de etaje.

Asteroidul va zbura la aproximativ 2,9 milioane de kilometri de planeta noastră, cu mult dincolo de orbita Lunii pline, conform NASA.

Dimensiunea formidabilă a rocii spațiale, împreună cu traiectoria incomod de apropiată, îi conferă titlul de asteroid potențial periculos (PHA), adică o rocă spațială care ar putea avea un diametru mai mare de 140 de metri și care s-ar putea apropia la mai puțin de 7, 48 de milioane de kilometri de Pământ, conform sistemului de clasificare a obiectelor apropiate de Pământ al NASA, relatează Live Science.

Nicio coliziune cu asteroizi nu va avea loc în următorii 100 de ani

NASA urmărește mii de asteroizi potențial periculoși, deoarece chiar și o modificare ușoară și neașteptată a orbitei unui asteroid îl poate trimite pe acesta pe o traiectorie de coliziune cu Pământul. Astronomii monitorizează și recalculează în mod constant aceste orbite și, din fericire, nu este probabilă nicio coliziune cu asteroizi, cel puțin nu în următorii 100 de ani.

Recent, astronomii au detectat un asteroid de mărimea unei piscine olimpice, numit 2023 DW, care inițial părea să aibă o probabilitate de 1 la 600 de a se ciocni cu Pământul de Ziua Îndrăgostiților din anul 2046 – un nivel de risc mult mai mare decât media.

Oamenii ar putea fi pregătiți să facă față unui impact de asteroid

Cu toate acestea, cercetătorii de la Agenția Spațială Europeană (ESA) au recalculat între timp riscul de impact de 1 la 1.584, ceea ce înseamnă că asteroidul este aproape garantat că va rata, iar oamenii de știință nu mai sunt îngrijorați.

Dacă un asteroid de mari dimensiuni se va îndrepta vreodată direct spre Pământ, oamenii i-ar putea face față. În septembrie 2022, misiunea DART (Double Asteroid Redirection Test) a NASA a reușit să izbească cu succes o navă spațială de un asteroid mic numit Dimorphos, modificând traiectoria rocii spațiale.

Deși Dimorphos nu a reprezentat niciodată o amenințare pentru Pământ, misiunea a dovedit că redirecționarea asteroizilor cu ajutorul impactului de rachete este un mijloc viabil de apărare planetară, atât timp cât astronomii au la dispoziție câțiva ani sau, de preferință, decenii, pentru a planifica impactul, a transmis NASA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău