FOTO | Busturile artizanilor Unirii Basarabiei cu România, Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, au fost dezvelite la Ialoveni

  • 27 Martie 2023 18:30
FOTO | Busturile artizanilor Unirii Basarabiei cu România, Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, au fost dezvelite la Ialoveni

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, astăzi, la Ialoveni, au fost dezvelite busturile artizanilor Unirii, Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României, și Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării, în 1918. La eveniment au participat oficiali de la Chișinău și București, autoritățile locale și locuitori ai orașului Ialoveni, scrie Radio Chișinău.

FOTO | Busturile artizanilor Unirii Basarabiei cu România, Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț, au fost dezvelite la Ialoveni

În cadrul ceremoniei de dezvelire a busturilor celor două personalități marcante ale istoriei noastre, președintele Camerei Deputaților din Parlamentul României, Marcel Ciolacu a declarat că România, ca și acum 105 ani, va fi acolo unde o cheamă datoria, va apăra suveranitate și integritatea teritorială a R. Moldova:

„Pe 27 martie 1918 În Sfatul Țării de la Chișinău spunea așa atunci când s-a ivit pericolul care va amenința integritatea, România înrudită s-a grăbit cu ajutorul, ca să garanteze independența și nedespărțirea acestei țări. Astăzi, după 105 ani suntem aici și îmi permiteți să spun clar și răspicat că nimic nu s-a schimbat. România va fi acolo unde o cheamă datoria și vocea sângelui. România va apăra suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”.

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a apreciat ajutorul României acordat R. Moldova și și-a exprimat speranța ca în momentele decisive și clasa politică actuală să aibă tăria să ia decizii istorice:

„În timpuri grele apar caractere puternice și Acești doi înaintași, Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț au luat o decizie istorică, de accea ne dorim nouă clasei politice, să ne ajute Dumnezeu și la momentul potrivit să avem caracter și hotărâre să luăm decizii istorice. Vă mulțumesc tuturor românilor. Mulțumesc României pentru tot ce a făcut și face pentru Republica Moldova”.

La eveniment a participat și strănepoata omului politic Alexandru Marghiloman, Irina Vlăduca Marghiloman, care a spus că este alături de românii din Basarabia și speră ca Rep. Moldova să adere cât mai curând la Uniunea Europeană:

„Am pribegit 50 de ani în străinătate și ne-am întors de 4 ani definitiv în România pentru dreptate. Am început acum 5 ani cu domnul primar Constantin Toma, care este prietenul nostru. Prima statuie a lui Alexandru Marghiloman a fost pusă în vila Albatros. Ce s-a întâmplat astăzi nu ne-am fi închipuit niciodată. M-aș fi bucurat ca părinții mei să mai trăiască. Sper și poate simte unchiul meu ce se întâmplă astăzi. Sperăm nu numai să ne unim, dar să intrați în Uniunea Europeană și să fim România Mare”.

Locuitorii din Ialoveni au fost prezenți la eveniment și au vorbit despre unitatea poporului român:

 „Este foarte important acest eveniment, mai ales în zilele de astăzi când se restabilesc valorile noastre naționale. Tare mult timp, sunt 105 ani de când s-a proclamat Unirea și numai 20 de ani am fost împreună. Prea mult timp am fost mancurtizați și lipsiți de cultura naostră, a daco-romanilor. Faptul de astăzi este semnificativ, pentru că reprezintă un bun început ca urmașii noștri, care vin din urmă să memorizeze importanța faptului și să lupte ca nicioadată să nu mai fim dezbinați”.

„E un eveniment foarte important pentru orașul nostru, pentru Republica noastră, pentru întregul popor. Ne mândrim că l-am avut pe Ion Inculeț ca personalitate din orașul nostru și sper ca poporul nostru va fi membru al Uniunii Europene în timpul apropiat”.

„Noi românii de pe ambele maluri ale Prutului demult avem un gând despre Unire. În ultimul timp facem foarte mult pentru aceasta, dar cu părere de rău, încă mulți sunt între noi care nu doresc Unirea. Totuși, noi, cei care ne dorim unirea, suntem mai mulți”.

Busturile lui Alexandru Marghiloman, prim-ministru al României, și Ion Inculeț, președintele Sfatului Țării de la Chișinău în 1918, au fost instalate în Parcul Sfatul Țării din centrul orașul Ialoveni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău