Rusia a încercat o tentativă de asasinat în Ucraina, vizând directorul unui institut de cercetare militară. SBU a dejucat planul

  • 08 Iunie 13:27
Rusia a încercat o tentativă de asasinat în Ucraina, vizând directorul unui institut de cercetare militară. SBU a dejucat planul

Ofițerii din cadrul Direcției de Contraspionaj a Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) au reținut, în cursul zilei de ieri, un colaborator al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse) care încerca să planteze o bombă pe mașina directorului unui institut de cercetare militară din Ucraina. Ofițerii SBU au relatat că agentul rus a venit special din Rusia în orașul ucrainean Severodonetsk pentru a comite acest act terorist, transmite defensomania.ro.

Conform anchetei, un cetățean ucrainean, care în prezent lucrează pentru milițiile separatiste din Republica Populară Luhansk (LPR), a fost recrutat în 2020 de către Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse (FSB) pentru a desfășura activități de informații și subversive pe teritoriul Ucrainei, notează sursa citată

Pentru a-și îndeplini sarcinile atribuite, colaboratorul FSB a încercat, prin intermediari, să obțină informații clasificate de la un institut militar de cercetare din Harkov. Acesta era interesat să obțină informații despre cele mai recente programe de cercetare – hardware militar și UAV-uri. Unul dintre complicii săi a fost reținut în februarie 2021.

În orașul ucrainean Severodonetsk urma să aibă loc un asasinat cu bomba care se încadrează în aceleași tipare cu cazul de la Arad în care omul de afaceri Ioan Crișan a fost ucis după ce mașina sa a fost aruncată în aer cu un dispozitiv exploziv.

Urmărindu-și intențiile criminale, colaboratorul FSB a sosit din Rusia în orașul ucrainean Severodonetsk, unde anchetatorii ucraineni spun că a planificat minuțios să comită un act terorist prin plantarea unui dispozitiv exploziv improvizat, proiectat de către oamenii săi de legătura din FSB, pe mașina șefului institutului militar de cercetare din Harkov.

După cum se poate observa din materialul video, dar și din imaginile atașate mai sus, colaboratorul FSB a fost atent monitorizat, iar în momentul în care încerca să instaleze dispozitivul exploziv, a fost reținut de ofițerii din cadrul direcție de contraspionaj a SBU – acuzația: încercarea de a comite un act terorist pe teritoriul Ucrainei.

 
 

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,24
Nori împrăștiați
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Fri
11
Sat
11
Sun
10
Mon
11
Tue
13

Curs oficial BNM 29 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.3287 -0.0088
USD 17.5164 -0.0243
RON 4.1075 -0.0024
UAH 0.6651 0.0001
RUB 0.2487 -0.0009
Arhivă Radio Chișinău