Un animal marin capabil să își regenereze toate organele, descoperit în Marea Roșie

  • 04 Mai 12:47
Un animal marin capabil să își regenereze toate organele, descoperit în Marea Roșie

Cercetătorii israelieni au descoperit o specie din rândul viețuitoarelor marine numite ascidii capabilă să își regenereze toate organele, chiar și atunci când un exemplar este disecat în trei fragmente, a anunțat luni Universitatea din Tel Aviv, citată de Xinhua, informează Agerpres.

Constatările fac parte dintr-un studiu realizat de cercetători de la TAU în colaborare cu oameni de știință de la Universitatea din Padova, Italia, publicat în jurnalul Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Acest animal, membru al filumului Chordata, se găsește în mod obișnuit în Golful Eilat (Akaba, Aqaba) din Marea Roșie.

Echipa de oameni de știință a descoperit că această specie se poate regenera, fiecare fragment știind exact modul în care să își redobândească funcționarea tuturor sistemelor lipsă ale corpului, devenind în scurt timp trei creaturi independente.

„Niciodată nu a fost descoperită o asemenea capacitate regenerativă în rândul unei specii solitare care se reproduce sexual”, au notat cercetătorii.

Există sute de specii de ascidii, care se regăsesc în toate oceanele și mările lumii. De multe ori, exemplarele se camuflează sub formă de protuberanțe pe roci și, prin urmare, sunt greu de distins în mediul acvatic.

Cercetătorii au disecat câteva zeci de ascidii în trei fragmente, lăsând o parte a corpului fără centru nervos, inimă și o parte a sistemului digestiv.

În mod surprinzător, fiecare fragment nu doar că a supraviețuit disecției, însă toate organele s-au regenerat în fiecare dintre cele trei secțiuni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Mon
13
Tue
14
Wed
12
Thu
14
Fri
17

Curs oficial BNM 09 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.4838 -0.0000
USD 17.8399 -0.0000
RON 4.3609 -0.0000
UAH 0.6431 -0.0000
RUB 0.2391 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău