Un animal marin capabil să își regenereze toate organele, descoperit în Marea Roșie

  • 04 Mai 2021 12:47
Un animal marin capabil să își regenereze toate organele, descoperit în Marea Roșie

Cercetătorii israelieni au descoperit o specie din rândul viețuitoarelor marine numite ascidii capabilă să își regenereze toate organele, chiar și atunci când un exemplar este disecat în trei fragmente, a anunțat luni Universitatea din Tel Aviv, citată de Xinhua, informează Agerpres.

Constatările fac parte dintr-un studiu realizat de cercetători de la TAU în colaborare cu oameni de știință de la Universitatea din Padova, Italia, publicat în jurnalul Frontiers in Cell and Developmental Biology.

Acest animal, membru al filumului Chordata, se găsește în mod obișnuit în Golful Eilat (Akaba, Aqaba) din Marea Roșie.

Echipa de oameni de știință a descoperit că această specie se poate regenera, fiecare fragment știind exact modul în care să își redobândească funcționarea tuturor sistemelor lipsă ale corpului, devenind în scurt timp trei creaturi independente.

„Niciodată nu a fost descoperită o asemenea capacitate regenerativă în rândul unei specii solitare care se reproduce sexual”, au notat cercetătorii.

Există sute de specii de ascidii, care se regăsesc în toate oceanele și mările lumii. De multe ori, exemplarele se camuflează sub formă de protuberanțe pe roci și, prin urmare, sunt greu de distins în mediul acvatic.

Cercetătorii au disecat câteva zeci de ascidii în trei fragmente, lăsând o parte a corpului fără centru nervos, inimă și o parte a sistemului digestiv.

În mod surprinzător, fiecare fragment nu doar că a supraviețuit disecției, însă toate organele s-au regenerat în fiecare dintre cele trei secțiuni.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău