Un an de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la Consulatul saudit din Istanbul: O înregistrare scoate la iveală detalii

  • 01 Octombrie 2019 20:00
Un an de la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi la Consulatul saudit din Istanbul: O înregistrare scoate la iveală detalii

Detalii cutremurătoare ies la iveală în urma dezvăluirilor despre conținutul înregistrării deținute de autoritățile turce de la consulatul saudit din Istanbul, unde în urmă cu an a fost asasinat într-un mod extrem de brutal jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, critic acerb al prințului moștenitor saudit și care colabora cu publicația Washington Post și locuia în SUA, potrivit AFP.

Presupușii asasini făceau glume asupra faptului că 'nici măcar un măcelar nu taie carnea pe podea', chiar înainte ca jurnalistul să ajungă la Consulatul saudit din Istanbul, potrivit BBC, care citează oficiali familiarizați cu ancheta în cazul respectiv.

Helena Kennedy, o avocată britanică care a participat la ancheta ONU asupra morții jurnalistului disident, a ascultat înregistrarea pusă la dispoziție de autoritățile turce - care aveau plasate microfoane la consulat -, în care despre Khashoggi se vorbește ca despre un 'animal destinat sacrificiului'.

'Ei se întrebau 'dacă corpul și coapsele ar fi intrat într-un sac în acest fel'', a spus ea la BBC, într-un documentar difuzat în cadrul emisiunii 'Panorama' luni seara, la un după uciderea lui Khashoggi la 2 octombrie 2018.

Medicul legist din cadrul comandoului saudit suspectat că a dezmembrat corpul spune în înregistrare:'Ascult adesea muzică atunci când tai cadavre. Uneori, cu o cafea și un trabuc în mână', potrivit avocatei britanice. 'El spune: 'Este pentru prima dată în viața mea când trebuie să dezmembrez pe podea, până și un măcelar care vrea să tranșeze un animal îl atârnă' de ceva, evocă ea detalii ale înregistrării audiate. Apoi 'îi auzi râzând, îți îngheață sângele în vine', mărturisește Helena Kennedy.

Turcia a pus la dispoziția ONU o înregistrare de 45 de minute pentru ancheta cu privire la asasinarea jurnalistului saudit, un critic al regimului de la Riad.

Crima, în care ar fi fost implicați 15 agenți saudiți, a stârnit o emoție puternică la nivelul comunității internaționale. Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) și o expertă ONU, Agnes Callamard, l-au pus în cauză pe prințul moștenitor saudit și omul forte al țării, Mohammad bin Salman, care a dezmințit. Încercând să-și refacă imaginea extrem de afectată în urma acestui caz, regatul saudit a trimis pe banca acuzaților 11 suspecți, cerând sentința capitală pentru cinci dintre ei.

Khashoggi a mers la consultat pentru a obține niște acte pentru a se putea căsători cu o femeie turcă. 'Auzi cum Khashoggi trece de la sentimentul de încredere la frică, apoi la o angoasă crescândă, la teroare și în sfârșit realizează că ceva fatal i se va întâmpla', subliniază avocata britanică.

Raportoarea specială a ONU, Agnes Callamard, care a ascultat și ea înregistrarea, spune că Jamal Khashoggi și-a întrebat călăii: 'Îmi veți face o injecție?', iar ei îi răspund:'Da'.

'Ceea ce se aude după aceasta relevă că el a fost sufocat cu o pungă de plastic pe cap', potrivit Agnesei Callamard. 'La scurt timp, cineva spune: 'E un câine, pune-i asta pe cap, înfășoară-l'. Se poate înțelege doar că a fost decapitat", a spus ea pentru BBC.

Într-un documentar al programului Frontline de la canalul american PBS, prințul moștenitor saudit, Mohammad bin Salman, a spus că își asumă responsabilitatea asasinării lui Jamal Khashoggi, dar a subliniat că a aflat despre aceasta după comiterea faptelor, potrivit AFP. 'Îmi asum întreaga responsabilitate pentru că aceasta s-a întâmplat sub domnia mea', a spus el, iar justiția saudită l-a declarat nevinovat, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:1,5 m/s
Fri
21
Sat
23
Sun
24
Mon
22
Tue
22

Curs oficial BNM 16 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5315 0.0927
USD 17.0715 -0.0243
RON 4.0321 0.0186
UAH 0.6291 -0.0011
RUB 0.2405 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău