Un an de la alegerile din 30 noiembrie 2014. ISTORIC

  • 30 Noiembrie 2015 14:21
Un an de la alegerile din 30 noiembrie 2014. ISTORIC

Astăzi se împlinește un an de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, un an marcat de crize politice continue peste care s-a suprapus și o profundă criză economică, precum și înrăutățirea relațiilor cu partenerii externi, în special cu Uniunea Europeană, care a suspendat finanțarea mai multor proiecte.Campania electorală pentru alegerile parlamentare de anul…

Astăzi se împlinește un an de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, un an marcat de crize politice continue peste care s-a suprapus și o profundă criză economică, precum și înrăutățirea relațiilor cu partenerii externi, în special cu Uniunea Europeană, care a suspendat finanțarea mai multor proiecte.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare de anul trecut a fost marcată de o luptă strânsă între partidele pro-europene și cele pro-ruse. În urma scrutinului, trei partide care se pronunță pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană – PLDM, PD și PL au obținut în total 55 de locuri în Parlament din totalul de 101 și au avut posibilitatea să formeze o nouă coaliție. Dar disensiunile dintre partide și viziunile diferite au împiedicat constituirea unei majorități durabile, astfel încât după peste două luni a fost format un guvern minoritar dintre PLDM și PD, susținut de comuniști. În fruntea Guvernului a fost instaurat Chiril Gaburici, după ce Iurie Leancă nu a reușit să obțină votul de încredere al Parlamentului. Mandatul premierului Gaburici a durat însă ceva mai mult de 100 de zile, după care a demisionat, aparent în urma unui scandal legat de diplomele sale de studii.

La sfârșitul lunii iulie, cele trei partide au format, totuși, o majoritate - Alianța pentru Integrare Europeană III, - care a votat guvernul în frunte cu Valeriu Streleț. Alianța însă s-a destrămat în a doua jumătate a lunii octombrie, iar la 29 octombrie, deputații democrați au votat, alături de comuniști și socialiști, demiterea Guvernului. Votul a avut loc la două săptămâni după ce liderul PLDM, Vlad Filat, a fost lipsit de imunitate parlamentară și arestat într-un dosar în care este învinuit luare de mită și trafic de influență.

Perioada de după scrutinul parlamentar a fost marcată și de așa-numitul furt al secolului – adică dispariția a, cel puțin, un miliard de dolari din sistemul bancar, în urma un tranzacții frauduloase. Majoritatea acestor tranzacții au avut loc în ajunul alegerilor. În consecință, leul moldovenesc s-a devalorizat brusc la începutul anului, inclusiv în contextul crizei economice din regiune, puterea de cumpărare a populației a scăzut, iar importurile s-au redus.

Între timp, finanțatorii externi au suspendat finanțările, în special din cauza scandalului din sistemul bancar, Republica Moldova a rămas fără un acord cu Fondul Monetar Internațional din cauza incertitudinii politice, motiv pentru care și România a suspendat acordarea unui împrumut de 150 de milioane de euro.

În plus, peste patru luni legislativul urmează să aleagă și un nou președinte, pentru care este nevoie de o majoritate calificată de 61 de voturi, fapt ce pare tot mai puțin posibil în actuala conjunctură politică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
-2,82
Cer senin
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău