Un an de când revista „Timpul” a trecut Prutul în Moldova: un proiect ce se bucură de recunoaștere din partea publicului consumator de cultură

  • 04 Iulie 2022 17:19
Un an de când revista „Timpul” a trecut Prutul în Moldova: un proiect ce se bucură de recunoaștere din partea publicului consumator de cultură

Un an de când revista „Timpul” a trecut Prutul în Moldova și promovează valorile culturale autentice. Un proiect ce se bucură de recunoaștere din partea publicului consumator de cultură, spun coordonatorii proiectului. 

Istoria revistei descinde de la ziarul Timpul, care a făcut istorie prin apariția sa în arealul românesc în 1876, avându-i ca publiciști pe Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale și Ioan Slavici. Actualmente, Revista de cultură are sediul la Iași, iar în tot acest timp reflectă evenimentele culturale și actanții din spațiul cultural din Moldova. Promovează poeți, scriitori, artiști, și nu numai. Prin atitudinea editorială, Revista încurajează consumatorul de cultură să ia atitudine și pe tineri să prindă glas.

Ideea proiectului vine de la jurnalistul din Iași Mihai Vacariu, profesor universitar, care din anul 2020 și-a propus să reia editarea revistei istorice, dar sub o altă formulă, lansând mai întâi un portal de cultură. Astfel, își propune să creeze mai multe reviste locale în școlile unde sunt profesori, dar și studenți dornici de a citi și a scrie. Precum un bulgăre de zăpadă care se rostogolește și crește, mai târziu aceste reviste se înmulțesc, și apar la Paris, Londra, Roma.

„Foarte puțini oameni credeau în acest proiect, și credeau că va ține un an de zile, și va apărea Revista lună de lună, număr de număr. Iată că am reușit. Acum a venit și o finanțare de la Departamentul pentru Relația cu Moldova, prin intermediul secretarului de stat, Adrian Dupu, a venit la momentul potrivit această finanțare. Mă bucură faptul că Dumitru Crudu și echipa din Chișinău s-au raliat, s-au organizat foarte rapid și, număr de număr, scriu ceva, publică autori din Ucraina. Sunt așa, să zicem, frații noștri din Ucraina, care luptă pentru libertate, și ei apără de fapt și România, și Moldova, și Europa. Am făcut și noi în România același gest. Una peste alta, sunt foarte mulțumit cum evoluează proiectul aicea (n.r. Moldova)”, a declarat Mihai Vacariu, coordonator proiect. 

În Moldova, Revista Timpul a apărut în iarna anului 2021 și este coordonată de Maria Ivanov. 

„Ziua de astăzi este o sinteză a acestui an care s-a scurs, și vreau să le mulțumesc în primul rând tuturor celora care ne-au citit până acuma, și să îi invit să ne fie în continuare alături. Dat fiind faptul că este o revistă care oglindește realitatea imediată, zic asta reoferindu-mă atât la cărțile cele mai recente pe care le recenzăm, cât și la evenimentele culturale pe care le punem în paginile noastre. Artiștii plastici iarăși, tinerii artiști plastici care sunt la început de drum cu care ilustrăm revista, cât și la situația din țara vecină”, a spus Maria Ivanov. 

La un atelier de scriere condus de Dumitru Crudu, Maria Ivanov reușește să îl convingă pe scriitor să se implice la editarea Revistei în calitate de redactor-șef.

„Avem nevoie de o revistă care să vină în întâmpinarea publicului interesat de artele, și cultura, și cinematografia, și teatrul, și poezia, și proza, și eseul și intră într-un dialog, configurează unitatea unei culturi. Iar o revistă de felul Timpului nostru este o revistă care ia și o atitudine față de realitate, și este o revistă deschisă tinerilor. Tinerilor generații. Face o coeziune și între co-generații. Până la urmă reparăm acea casă crăpată, o reparăm pe paginile revistei, încercăm să o facem locuibilă”, a subliniat Dumitru Crudu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău