Un american de culoare a reușit să devină lider al unei grupări neonaziste din SUA doar pentru a o dizolva

  • 03 Martie 2019 12:37
Un american de culoare a reușit să devină lider al unei grupări neonaziste din SUA doar pentru a o dizolva

Activistul afroamerican James Stern a câștigat încrederea liderului Mișcării Național Socialiste (NSM, una dintre cele mai mari grupări neonaziste din SUA) din Detroit (statul american Michigan), l-a convins pe acesta să-i cedeze postul și apoi a început să acorde interviuri pentru a anunța prima sa măsură în fruntea acestei organizații: dizolvarea mișcării, scrie duminică ziarul spaniol El Pais.

De-a lungul anilor, Stern, un activist în vârstă de 54 de ani din California, a câștigat încrederea liderului NSM, Jeff Schoep, și, la jumătatea lunii ianuarie, după cum o dovedește registrul de licențe pentru corporații și entități din statul Michigan, a obținut de la acesta să-i cedeze oficial conducerea grupării.

NSM se confruntă cu o serie de procese ca urmare a participării grupării la marele marș rasist din Chalottesville (Virginia), în vara anului 2017, marcat de tulburări grave și soldat cu moartea unei femei albe, lovită cu mașina în mod premeditat de un tânăr naționalist alb care a vizat manifestanți antifasciști. Această situație îl îngrijora pe Schoep din cauza posibilelor repercusiuni personale și economice, așa că postul pe care îl ocupa se transformase într-un "cartof fierbinte" pentru el.

"Știa că avea membrii cei mai vulnerabili și mai imprevizibili din câți avusese vreodată organizația. Și-a dat seama că cineva va comite până la urmă o infracțiune gravă și că el va fi făcut răspunzător", a explicat Stern într-un interviu acordat vineri The Washington Post, preluat de El Pais.

Întrebarea este cum s-a întâmplat că, din toți oamenii din lume, Schoep i-a cedat postul tocmai unui activist negru, în detrimentul altor militanți extremiști albi, care nici măcar nu au fost informați de această situație. Potrivit versiunii lui Stern, cei doi s-au cunoscut în urmă cu câțiva ani. Pe când activistul afroamerican ispășea o pedeapsă într-o închisoare din Mississippi pentru o fraudă pe internet, a avut drept coleg de celulă un cunoscut lider al Ku Klux Klan, Edgar Ray Killen, închis pentru uciderea a trei activiști pentru drepturi civile.

Și în acest caz, deși Killen îi adresa injurii rasiste, Stern a reușit să-i câștige încrederea și Killen i-a cedat drepturile asupra activelor sale, potrivit sursei citate. În 2016, odată ieșit din închisoare, Stern susține că a folosit aceste active pentru a dizolva organizația lui Killen.

Potrivit lui Stern, în 2014, liderul grupării neonaziste din Detroit a luat legătura cu el pentru a-i pune întrebări despre relația sa lui Killen, decedat în 2018.

Conform declarațiilor lui, a fost pentru prima dată când NSM contacta un afroamerican de la Malcom X încoace.

Schoep susține că lucrurile au stat exact invers și că Stern, în virtutea relației sale cu Killen, l-a contactat pe el. Indiferent de adevăr, cei doi s-au întâlnit în cele din urmă și au început o relație ciudată în care discutau despre politică, istorie sau rasă. La începutul lui 2019, Schoep i-a mărturisit temerile sale pentru litigiul legat de Charlottesville, iar Stern s-a oferit să preia "cartoful fierbinte".

Fostul lider neonazist din Detroit își deplângea vineri soarta crudă într-un interviu telefonic cu Associated Press, comentează cu ironie El Pais. Schoep recunoștea, pe scurt, că James Stern l-a păcălit, spunându-i că, în opinia sa, reclamanții vor înceta să mai târască în justiție gruparea dacă Schoep nu va mai fi la conducerea ei și, cum se gândise oricum să renunțe la funcție, propunerea lui Stern i s-a părut o soluție de compromis cât se poate de oportună.

"El are această bucată de hârtie, dar nici vorbă să fie recunoscut drept lider al Mișcării Național Socialiste", a insistat Schoep, care a condus organizația timp de 24 de ani.

Fie că este recunoscut sau nu de neonaziștii organizației din Detroit, Stern își exercită deja atribuțiile de lider și, în această calitate, a prezentat joi în fața judecătorului o moțiune privind tragedia din Chalottesville în care spune: "Este decizia Mișcării Național Socialiste să se declare vinovată de toate acțiunile semnalate în procesul împotriva sa".

Odată terminat procesul, Stern intenționează să transforme pagina web a grupării neonaziste într-o platformă de educație pe tema Holocaustului. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău