Un alt nor de praf saharian, așteptat deasupra Europei

  • 19 Februarie 18:36
Un alt nor de praf saharian, așteptat deasupra Europei

Un alt nor de praf saharian urmează să ajungă deasupra Europei în acest weekend, potrivit serviciului european de supraveghere atmosferică Copernicus, care nu a precizat deocamdată dacă norul va fi vizibil cu ochiul liber așa cum a fost cel de la începutul lunii februarie, informează AFP, citată de Agerpres.

În primul weekend din februarie, cerul s-a colorat în galben-ocru, îndeosebi în sudul și estul Franței, odată cu trecerea unui nor de praf format în urma furtunilor de nisip din Algeria și adus de vânturile care băteau înspre nord. Fenomenul a dus de asemenea la o degradare semnificativă a calității aerului în regiunile afectate.

Un alt nor „important” și „dens” de praf saharian se deplasează spre nord și „urmează să afecteze anumite regiuni din Europa în cursul weekendului și la începutul săptămânii viitoare”, a precizat vineri serviciul Copernicus într-un comunicat.

Cea mai mare cantitate urmează să se concentreze pe estul Spaniei și nordul Franței, însă norul ar putea ajunge până în Norvegia.

„Impact semnificativ asupra calității aerului în regiunile afectate”

„Am observat evenimente similare în decursul ultimelor săptămâni, cu un impact semnificativ asupra calității aerului în regiunile afectate”, a comentat Mark Parrington, director științific în cadrul Copernicus.

„Credem că așa se va întâmpla și în cazul fenomenului care urmează să se producă, deși nu este încă sigur în ce măsură norul va fi vizibil cu ochiul liber”, a mai spus acesta.

„Norul de praf deșertic poate face ca cerul să devină roșu, poate limita vizibilitatea sau poate duce la apariția unor urme pe mașini și geamuri din cauza depunerilor de praf, dar impactul acestora este dificil de cuantificat cu patru sau cinci zile în avans”, a adăugat el.

Copernicus prognozează în schimb o degradare a calității aerului în Spania, Franța și posibil în Regatul Unit și țările Benelux, avertizând asupra impactului acestui nor de praf asupra căilor respiratorii și a depunerilor pe sol, în special pentru companii.

Noul precedent, care s-a deplasat deasupra Europei în perioada 4-8 februarie, a dus la depunerea mai multor micrograme de particule pe metru pătrat în cea mai mare parte a regiunilor din sudul Europei, echivalentul unei cantități „de câteva sute de ori mai mare” decât media, conform serviciului Copernicus.

Expert: „Inspirăm aceste particule, pot avea efecte negative pentru sănătate”

Expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, a spus la Digi24 că aceste concentrații de praf pot avea un efect negativ asupra sănătății populației, dar în același timp pot fi benefice pentru agricultură.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
5,27
Cer acoperit de nori
Umiditate:98 %
Vint:0,45 m/s
Wed
4
Thu
4
Fri
9
Sat
6
Sun
9

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău