Un alergător nevăzător a terminat semimaratonul de la New York asistat exclusiv de câini ghizi

  • 18 Martie 2019 13:45
Un alergător nevăzător a terminat semimaratonul de la New York asistat exclusiv de câini ghizi

Alergătorul Thomas Panek a făcut istorie, duminică, la ediția din 2019 a semimaratonului de la New York, devenind primul alergător nevăzător care a reușit să încheie cursa asistat de ghizi canini, fără ajutor uman, relatează luni CNS News și Reuters.

Atletul a terminat cursa United Airlines New York City Half Marathon în puțin peste 2 ore și 20 de minute, potrivit New York Road Runners.

Câinii din rasa Labrador Retriever, Waffles, Westley și Gus, l-au însoțit pe rând pe Panek. Ei au făcut cu schimbul alergând între 5 și 8 kilometri de-a lungul traseului de 21 de kilometri.

Atletul în vârstă de 48 de ani este președintele și directorul executiv al Guiding Eyes for the Blind, organizație caritabilă care oferă, gratuit, ''câini excelent crescuți și dresați pentru persoanele nevăzătoare și cu deficiențe de vedere'', conform site-ului fundației.

Aproximativ 20.000 de alergători au concurat la cursa desfășurată de Ziua Sfântului Patrick, trecând prin Times Square, notează Reuters.

Panek, un alergător împătimit, și-a pierdut vederea în urmă cu peste 25 de ani. ''Când mi-am pierdut vederea mi-a fost prea frică să alerg'', a povestit el în 2017 pentru emisiunea 'CBS This Morning'.

După ce s-a obișnuit cu această deficiență a început să alerge asistat de un ghid uman, însă a declarat că experiența nu este la fel. ''Când ești legat de o altă persoană, nu mai este cursa ta. Nu mai ai aceeași independență'', a spus Panek.

În anul 2015, el a pus bazele programului ''Running Guides''. Panek a creat o echipă de experți cu misiunea de a dresa câini, în special din rasele Labrador Retriever și Ciobănesc German, pentru a-i obișnui să alerge pe distanțe lungi.

Panek nu a participat la semimaratonul de la New York doar pentru medalie. El a făcut astfel primii pași pentru a promova misiunea organizației sale. Cursa a contribuit la strângerea de fonduri pentru programul ''Running Guides'', în vederea instruirii și oferirii de tratament veterinar pentru câinii incluși în program, potrivit site-ului organizației.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:60 %
Vint:9,77 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău