"Un al treilea front de luptă", deschis de rebelii pro-ruși

  • 28 August 2014 10:42

Agențiile străine de presă transmit că separatiștii din estul Ucrainei au deschis un al treilea front împotriva forțelor guvernamentale, care s-au retras "haotic".

 

Rebelii separatiști din estul Ucrainei au deschis un al treilea front împotriva forțelor guvernamentale, care au fost forțate să se retragă dintr-o mare parte a teritoriului pe care îl controlau, transmit agențiile străine de presă.

Kievul a acuzat Rusia că este implicată direct în ofensiva rebelă în timp ce comandanți ai forțelor paramilitare ucrainene vorbesc despre incompetența sau chiar trădarea ofițerilor superiori din armată.

Separatiștii au deshis al treilea front în sud-estul țării de-a lungul litoralului Mării Azov și par să încerce să obțină controlul acestuia și al portului strategic de la Mariupol, ceea ce ar creea o legătură pe uscat între Crimeea și restul Federației Ruse.

Surse citate de Associated Press susțin că rebelii de la Marea Azov nu puteau ajunge în regiune decât prin Rusia, întrucât teritoriul care îi desparte de Donețk și de Luhansk, centrele celor două republici autoproclamate, era controlat de armata ucraineană.

Noua ofensivă a forțat retragerea acesteia, în condiții descrise de corespondentul Times în regiune drept "haotice".

Doi comandanți ai unor batalioane de voluntari au pus la îndoială competența liderilor militari la Kiev, care nu le-ar furniza armamentul necesar și le-ar da ordine contradictorii; unul dintre cei doi chiar a lăsat de înțeles că ar putea fi vorba de trădare.

Kiev-ul acuză Moscova că-i susține militar pe rebeli

Kievul a acuzat, ieri, Federația Rusă că ar coordona ofensiva rebelă, la care ar lua parte și unități ale armatei ruse; unul dintre batalioanele acesteia și-ar fi stabilit, deja, cartierul general într-o localitate din estul Ucrainei, în apropiere de Donețk.

Și premierul polonez, Donald Tusk, a afirmat că serviciile de informații ale țării sale, dar și NATO, au dovezi că în Ucraina se află militari ruși, iar un diplomat NATO a declarat pentru AFP că în zonele controlate de rebeli a apărut un nou sistem de rachete anti-aeriene.

Rusia respinge acuzațiile și a transmis, prin ministrul de externe, Serghei Lavrov, că nu este interesată de dezmembrarea Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău