Un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui ''o invazie', declară ministrul de Externe al Lituaniei

  • 17 August 2020 13:14
Un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui ''o invazie', declară ministrul de Externe al Lituaniei

Un ajutor militar al Rusiei în Belarus ar constitui ''o invazie'', a declarat luni ministrul de externe lituanian Linas Linkevicius, după ce Moscova a anunțat că îi va oferi sprijin militar liderului belarus Aleksandr Lukașenko dacă va fi necesar, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

'Nu există niciun motiv pentru sprijin militar din partea Rusiei și niciun temei juridic sau de altă natură pentru asta. (Un sprijin militar rus) ar constitui o invazie în țară și ar distruge ultimele urme de independență'', a afirmat Linkevicius în fața presei la Vilnius.

''Rusia ar risca mult dacă ar face asta, în fața a ceea ce se întâmplă în Belarus, în fața sprijinului popular. Ar trebuie să conștientizeze că o invazie nu ar fi justificată nici juridic, nici moral, nici politic'', a adăugat șeful diplomației lituaniene.

Kremlinul a anunțat luni că președintele rus Vladimir Putin i-a transmis lui Aleksandr Lukașenko că Moscova este pregătită să ajute Belarusul în conformitate cu un pact militar colectiv dacă este necesar.

De asemenea, el a spus că Belarusul este supus unei presiuni externe, deși nu a precizat care este sursa acesteia.

Belarusul trece printr-o criză de proporții în urma realegerii ca președinte a lui Aleksandr Lukașenko, care se află la putere de 26 de ani. Opoziția, care susține că votul din 9 august a fost fraudat, a anunțat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Lukașenko a declarat luni că nu vor avea loc noi alegeri prezidențiale, în pofida cererilor opoziției și a manifestațiilor antiguvernamentale din întreaga țară. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău