Un aisberg înalt de 100 de metri amenință coastele Groenlandei

  • 14 Iulie 2018 09:50
Un aisberg înalt de 100 de metri amenință coastele Groenlandei

Un aisberg de 100 de metri înălțime aflat în derivă amenință coastele insulei Groenlanda, iar autoritățile locale au început vineri evacuarea persoanelor care trăiesc în apropierea țărmului, relatează AFP.

Poliția din Groenlanda le-a cerut imperativ locuitorilor de pe insula Innarsuit ale căror case sunt situate pe coaste să se îndepărteze, de teama inundațiilor care s-ar putea produce dacă blocul de gheață se rupe.

"Ne temem de o separare a aisbergului, care poate provoca o inundație în zonă", a declarat vineri Lina Davidsen, șefă de securitate în cadrul poliției din Groenlanda, vineri, agenției daneze Ritzau.

Satul, situat în nord-vestul Groenlandei, numără 169 de locuitori, dar numai cei care trăiesc în apropierea zonei în care se află aisbergul, reperat joi, au fost evacuați, a relatat Ritzau.

"Aisbergul este în continuare în apropierea satului, poliția este în prezent în discuții pentru a monitoriza evoluția evenimentelor", a declarat pentru AFP Kunuk Frediksen, unul dintre responsabilii poliției din Groenlanda.

Descoperirea acestui imens bloc de gheață intervine la câteva săptămâni după difuzarea unei înregistrări video, realizată de oameni de știință de la universitatea din New York, cu un aisberg care se desprinde de un ghețar, în estul Groenlandei.

În 2017, patru persoane au murit și unsprezece au fost rănite în urma unui tsunami produs în apropierea unui alt sat din Groenlanda, pe coasta de vest. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău