Un aisberg gigantic, pe traiectoria de coliziune cu o insulă din Atlanticul de Sud, unde trăiește o colonie de pinguini

  • 09 Decembrie 2020 19:08
Un aisberg gigantic, pe traiectoria de coliziune cu o insulă din Atlanticul de Sud, unde trăiește o colonie de pinguini

Un aisberg gigantic se îndreaptă spre insula Georgia de Sud din Atlanticul de Sud, iar oamenii de știință se tem că posibila coliziune ar devasta fauna și flora, afectând inclusiv pinguinii, focile și albatroșii care trăiesc pe insulă, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Cercetătorii au monitorizat timp de mai multe săptămâni desfășurarea fenomenului, pusă pe seama schimbărilor climatice, pe măsură ce aisbergul - care este aproape la fel de mare ca și insula - a plutit în derivă începând cu doi ani în urmă când s-a desprins de peninsula Antarctică în iulie 2017.

Peninsula este una dintre regiunile de pe planetă care se încălzește într-un rapid ritm, înregistrând o temperatură record de 20,75 de grade Celsius pe 9 februarie. Oamenii de știință sunt îngrijorați că încălzirea care produce topirea gheții ar putea duce la creșterea nivelului mărilor la nivel global.

Aisbergul gigantic - denumit A68a - se află pe o traiectorie de coliziune cu insula Georgia de Sud, un teritoriul britanic de peste mări din largul Americii de Sud. Nu se știe cu exactitate dacă aisbergul va ajunge în dreptul insulei peste câteva zile sau peste câteva săptămâni, întrucât viteza blocului de gheață crește sau scade în funcție de curenții oceanici pe care îi întâlnește în calea sa, a spus Geraint Tarling, oceanograf biolog în cadrul British Antarctic Survey, care i-a monitorizat traiectoria.

Nu se știe cu siguranță dacă se va produce o coliziune, întrucât curenții ar putea îndepărta aisbergul de insulă, a mai spus Tarling.

''Curenții din vecinătatea insulei sunt complecși și există încă probabilitatea de a rata insula'', a mai spus Tarling.

 


Foto: (c) Copernicus Sentinel-Pierre Markuse/Handout via REUTERS


Imaginile captate de o aeronavă aparținând British Royal Air Force și date marți publicității arată amploarea aisbergului gigantic, de 4.200 de kilometri pătrați, suprafața sa fiind brăzdată de tuneluri, crăpături și fisuri. Câteva bucăți mai mici de gheață pot fi văzute plutind în apropiere.

''Mărimea aisbergului A68a face imposibilă fotografierea sa dintr-un singur cadru'', au precizat oficialii britanici într-un comunicat.

Cercetătorii se tem că, în urma impactului, ar putea fi distrusă viața marină de pe fundul oceanului. Dacă se va înțepeni de coasta insulei ar putea împiedica pinguinii și focile să ajungă în locurile unde își caută de obicei hrana pentru hrănirea puilor.

A68a ar putea totodată să fie un obstacol pentru ambarcațiunile guvernamentale care supraveghează activitățile de pescuit din vecinătatea insula Georgia de Sud și a insulelor Sandwich de Sud, au mai precizat autoritățile britanice.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău