Un agent experimentat al FBI a fost exclus din ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale

  • 03 Decembrie 2017 10:58
Un agent experimentat al FBI a fost exclus din ancheta privind implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale

Unul dintre cei mai experimentați agenți ai Biroului Federal de Investigații (FBI, poliția federală) al SUA, Peter Strzok, suspectat că a scris mesaje în care l-a criticat pe președintele Donald Trump, a fost exclus din ancheta sensibilă privind ingerința Moscovei în alegerile prezidențiale americane, a indicat sâmbătă biroul procurorului special însărcinat cu dosarul privind Rusia, scrie Agerpres.

Strzok, adjunctul șefului contraspionajului din cadrul poliției federale, a fost până în această vară în prima linie a anchetei conduse de către procurorul special Robert Mueller privind ingerința Moscovei și suspiciunile privind o înțelegere între membrii echipei de campanie a lui Trump și Kremlin, potrivit The Washington Post și The New York Times, care invocă fiecare mai multe surse anonime.

''Imediat după aflarea acestor acuzații, biroul procurorului special l-a exclus pe Peter Strzok din cadrul anchetei'', a confirmat pentru AFP un purtător de cuvânt al serviciilor lui Mueller, Peter Carr.

Această dezvăluire survine într-un moment delicat pentru anchetă, la o zi după anunțul privind inculparea fostului consilier pentru securitate națională al lui Trump, Michael Flynn, care a recunoscut că i-a mințit pe agenții FBI și a acceptat să coopereze cu justiția.

Peter Strzok ''este considerat drept unul dintre anchetatorii cei mai experimentați și de încredere ai contraspionajului FBI'', scrie The New York Times. El a participat, de asemenea, la ancheta privind email-urile lui Hillary Clinton, în timpul campaniei prezidențiale din 2016.

Or, Peter Strzok avea o relație în acea vreme cu o avocată a FBI, potrivit The Washington Post. Cei doi ar fi făcut schimb de mesaje ce indicau un parti-pris împotriva lui Donald Trump și altele aparent favorabile referitoare la rivala lui democrată Hillary Clinton.

Potrivit The New York Times, Strzok a fost trecut la serviciul pentru resurse umane al FBI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău