Un acord între Occident și Iran în dosarul nuclear, "foarte aproape"

  • 30 Martie 2015 08:30

Zi de negocieri intense în Elveția între marile puteri ale lumii și reprezentanții Iranului.

 

Data limită pentru obținerea unui acord în privința programului nuclear iranian a fost fixată pentru marți.

Surse diplomatice occidentale susțin că cele două părți sunt foarte aproape de a ajunge la o înțelegere.

Potrivit unor surse, iranienii ar fi acceptat să distrugă mai mult de jumătate din centrifugile nucleare, deținute în prezent și să exporte o mare parte din stocul lor de opt mii de tone de uraniu slab îmbogățit.

Israelul se opune acestui acord, considerând că acesta va permite Teheranului să dețină în continuare capacități nucleare necesare fabricării unor bombe atomice.

Un acord cadru între marile puteri și Iran pare să fie aproape de finalizare în urma discuțiilor miniștrilor de externe la reuniunea de la Loussane, ceea ce confirmă îngrijorarea Israelului.

Premierul, Benjamin Netanyahu, a declarat astăzi că în timp ce se derulează convorbirile de la Loussane, madatarii Iranului în Yemen, milițiile șiite Huti sunt pe cale să ocupe segmente din Yemen pentru a prelua controlul asupra strâmtorii Bab el Mandeb, cale navigabilă strategică esenială pentru exportul petrolului în lumea întreagă.

După axa Beirut-Damasc-Bagdad, Iranul își continuă campania în încercarea de a controla tot Orientul Mijlociu.

Axa Iran-Loussane-Yemen este foarte perculoasa pentru toată omenirea și ar trebui oprită - a subliniat Benjamin Netanyahu.

Convorbirile în dosarul nuclear s-au intensificat astăzi la Loussane unde miniștrii de externe discută despre posibilitatea unui cadru politic, până la 31 martie, care ar urma să servească drept bază pentru un acord nuclear până la sfrâșitul lunii iunie.

Un acord susținut de ONU în privinăț activităților nucleare ale Iranului ar trebui să prevadă resptrângerea programului Teheranului și supravegherea necondiționată de către experți Agenției ONU pentru Energie Atomică, ceea ce ar conduce la un recul al activitătilor nucleare iraniene.

Cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU ar urma să semneze acordul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău